Norska soldater sköt ihjäl afghan

NYHETER

Norska soldater sköt i lördags ihjäl en afghansk man på motorcykel i Shirin Tagab-distriktet i Afghanistan, meddelade Norges försvarsmakt på söndagen.

Enligt militärens högkvarter FOHK körde mannen med sin mc mot soldaterna och stannade inte trots flera varningar. Han dog senare på operationsbordet i det norska styrkans förläggning i Maimana.

Vägrade stanna

Norges soldater i Afghanistan är vaksamma mot självmordsbombare i bil och på motorcykel och har egna regler för hur de ska agera om ett misstänkt fordon kommer emot dem. Soldaterna vinkade först och ropade till mannen på mc att han skulle stanna. Det gjorde han inte.

– Då motorcyklisten var 20 meter från dem sköt soldaterna ett varningsskott. Inte heller detta fick honom att bromsa. Av rädsla för ett angrepp öppnade därför två soldater eld mot mannen, sade operationschef Finn Kristian Hannestad vid FOHK.

”Följde reglerna”

Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen sade i en kommentar att "såvitt vi nu vet" följde soldaterna reglerna för bruk av våld. Händelsen ska utredas av både afghansk polis och norska försvaret.

Den Norgeledda stabiliseringsstyrkan (Provincial Reconstruction Team) i Maimana består av norska, lettiska och isländska soldater och har till huvuduppgift att understödja Afghanistans valda centralregering och landets regeringsarmé och polis.

TT