Döms till döden – fem gånger om

”Nu måste utrikesministern få ut oss”

Norrmännen Joshua French, 27, och Tjostolv Moland, 28, dömdes båda till döden för mordet på sexbarnspappan Abedi Kasango – fem gånger om.

Men under hela rättsproceduren satt tolken tyst, så de fick reda på sitt straff först efter att rättegången var över.

– Nu ska vi koppla in advokater, säger Joshua French till norska Dagbladet.

Den 16 sidor långa domen började läsas upp av domaren Claude Disimo Yatikeke vid halv tolv-tiden, en och en halv timma efter utsatt tid. De båda åtalade männen; Joshua French och Tjostolv Moland, hade då fått sitta i rättssalen i mer än en timma, och lyssnade på bland annat musik av Celine Dion i väntan på sin dom.

Tolken knäpptyst

Hela domen lästes upp på franska, men männens tolk satt – på domarens order – tyst under hela den två timmar långa uppläsningen. Detta innebar att de båda norrmännen länge inte visste om att de dömts till döden för multipla – mycket allvarliga – brott.

Därför förstod de möjligtvis inte varför det utbrast spontana applåder i rättssalen när dödsdomen kom, kvart över ett i dag. De båda åtalade tittade på varandra, skakade på huvudet, och log.

Först när de fördes ut ur rättssalen – omringade av en rasande mobb som drog med fingrarna över halsen och skrek ”Finish, finish” – fick de reda på sitt straff. Döden: fem gånger om.

– Det är så här det är i Kongo, säger Tjostolv Moland till norska Dagbladet.

90 miljoner i skadestånd

Tjostolv Moland döms för mordet på chauffören, kriminellt samröre, väpnat rån, samt för att ha spionerat i Kongo för Norges räkning. Han pekas också ut som ”ledaren” av de två. Joshua French anses vara skyldig till medhjälp till mord då han ska ha hållt fast en annan man medan kamraten avrättade sexbarnspappan Abedi Kasango. French döms även till vänat rån och mordförsök, då rätten anser att han hade för avsikt att döda mannen som han hade hållit fast.

Saknar advokat

Mannen som har försvarat männen under den drygt tre veckor långa rättegången, André Kibambe, var inte på plats under domen. När norska Dagbladet pratade med honom uppgav han att han inte fått 130 000 kronor i lön som han lovats. Dagbladet skriver att det är norska myndigheter som skulle ha stått för betalningen. Men när advokaten pratar med VG låter det annorlunda. Då säger han att han hade andra åtaganden i Kongos huvudstad, Kinshasa.

”Omöjligt att förutspå”

Intresset kring rättegången var under förmiddagen enormt. Hela rättssalen är fylld till sista platsen, och människor tvingas stå längs med väggarna. Flera av Norges största medier direktsänder rättegången, och majoriteten av den mördade sexbarnspappans familj är på plats. Domaren berättar för åhörarna att familjen kräver skadestånd på över 90 miljoner kronor.

Fick dödsstraff

När domen kom hade det gått fyra månader sedan den lokale chauffören och sexbarnspappan Abedi Kasango mördades. Norrmänen hade anställt honom för att frakta dem – och deras havererade motorcyklar – till Kongos grannland.

Båda männen förnekade brottet, men en bild av Tjostolv Moland när han leende står och tvättar bort blod i bilen var ett av åklagarens starkaste bevis. Vid sidan om mordet var de båda också åtalade för mordförsök på chaufförens kollega, spionage och brottsligt samröre. De båda dömdes till maxstraffet: döden.

”Vet inte vad jag föredrar”

– För mig är livstid detsamma som dödsstraff under de här förhållandena. Jag vet inte vad jag föredrar, sa Joshua French till Dagbladet på väg in i rättssalen.

Efter dödsdomen hade han dock ändrat inställning.

– Nu ska vi koppla in advokater. Utrikesministern måste gripa in. Vi måste komma ut så fort som möjligt, säger han till Dagbladet.

”Osannolikt”

Norrmännen har nu fem dagar på sig att överklaga domen, men enligt de experter som NRK har pratat med är det högst osannolikt att männen verkligen riskerar att avrättas. Traditionen i Kongo när någon döms till döden är att man skriver ett brev till presidenten Joseph Kabila och ansker om nåd, och att presidenten i sin tur ignorerar brevet.

Så länge han inte svarar kan man nämligen inte avrättas, och därmed hamnar man istället i fängelse på obestämd tid.

De dömdes till döden 

– fem gånger om.

Här är norrmännens straff:

Joshua French, 27:

Dödsstraff för konspiration

Dödsstraff för spionage

Dödsstraff för medverkan till mord

Dödsstraff för väpnat rån

Dödsstraff för mord

Tjostolv Moland, 28:

Dödsstraff för konspiration

Dödsstraff för spionage

Dödsstraff för mord

Dödsstraff för mordförsök

Dödsstraff för väpnat rån

20 års fängelse för olovligt vapeninnehav

Publisert: