Hus och hem

Pröva odla i sand!

Av: 

Björn Morian

NYHETER

Växterna övervintrar bättre och blir starkare hävdar trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt.

– Bästa sättet att undvika jordtrötthet i rabatterna är att byta ut jorden mot sand, skriver Nils Åkerstedt i Natur & trädgård.

Växterna blir starkare med bättre rotsystem och betydligt större.

I stället för att använda den vanliga standardjorden förordar Åkerstedt finkornig sand. Passa på att pröva metoden i dina rabatter med övervintrande växter inför omplanteringen i höst!

Gör så här: Ta upp perennerna, gräv bort den gamla jorden och placera växterna i upp till 0,4 meter sand (storlek på kornen 0 – 8 mm). Det är det bästa sättet att undvika jordtrötthet i växterna och sanden är mer lucker och ger luft åt rötterna, enligt Åkerstedt.

Gödsla med gräs!

När väl alla växter står i sanden är det bara att fylla på med ett lager näring i form av gräsklipp så ofta som plantorna normalt behöver gödslas. Rejäla duschar av vatten under växtsäsongen håller också skadedjuren borta.

Vill du inte vill byta ut jorden i hela rabatten kan du göra det lite i taget, och bara ersätta den gamla jorden med sand där du kommer att placera större perenner som du delat på i samband med omplanteringen.

Lägg till sist på ett tjockt lager med gräs- och växtklipp (cirka 10 cm). Så bevarar du fukten till växterna och ger dem ett nyttigt tillskott av humus tilll våren.

Läs mer på webbsajten www.naturochtradgard.se.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård