Fel, fel, fel, Åkesson

SD-ledaren: Det var lite slarvigt

”JAG ÅNGRAR INGET” ”Jag ångrar ingenting i artikeln. Jag står för den och det är egentligen inga nyheter i den. Det är sådant vi har hävdat länge, men det är först i dag vi får genomslag för det”, sa Jimmie Åkesson när Aftonbladet mötte honom utanför en lägenhet i Stockholm i natt.
”JAG ÅNGRAR INGET” ”Jag ångrar ingenting i artikeln. Jag står för den och det är egentligen inga nyheter i den. Det är sådant vi har hävdat länge, men det är först i dag vi får genomslag för det”, sa Jimmie Åkesson när Aftonbladet mötte honom utanför en lägenhet i Stockholm i natt.

Nära hälften av Jimmie Åkessons påståenden är falska eller saknar grund, enligt experterna.

Nu erkänner SD-ledaren att han inte har belägg för allt han påstår i Aftonbladets debattartikel.

Flera gånger upprepar han:

– Det finns nästan ingen information att tillgå, men i rimlighetens namn kan man anta att det stämmer.

I går publicerade Aftonbladet debattartikeln från Sverigedemokraternas partiledare. Den består av en rad påståenden om islam och muslimer.

Aftonbladet har gått igenom dem med berörda myndigheter och forskare (se hela granskningen längst ner på sidan):

Av 21 påståenden är tio felaktiga eller saknar vetenskaplig grund, enligt experterna.

Ytterligare fyra anses kraftigt överdrivna eller ytterst ovanligt förekommande.

Både Säpo och Brottsförebyggande rådet kritiserade i går Jimmie Åkessons artikel. Till slut tvingades SD-ledaren ta tillbaka att muslimska män är överrepresenterade bland svenska våldtäktsmän.

”Lite slarvigt”

– Det var lite slarvigt uttryckt, säger han.

– Det går ju inte att bevisa att de är överrepresenterade eftersom det inte förs någon sådan forskning. Jag skulle ha sagt att det var män från muslimska länder. Men det är ju mest semantik.

Flera av Åkessons påståenden går inte att bevisa. Till exempel registreras inte religionstillhörighet i Sverige. Dessutom utgår han från att fundamentalism och radikalisering har ökat – trots att det inte finns någon jämförande forskning över tid.

Samma resonemang för Åkesson om terrororganisationer.

”Har inte kollat”

– Sunt förnuft säger att det ökar i takt med att minoriteten blir större.

Partiledaren skriver också att ingen för 20 år sedan kunde ana att islam skulle vara Sveriges näst största religion. Men det var den redan då.

– Det kan du förvisso ha rätt i, det har jag inte ens brytt mig om att kolla upp.

”Det kan bli så”

Hur kan du säga att fundamentalismen ökar, eller att Malmö kommer att få en muslimsk majoritet, när inte ens experterna kan det?

– Det är klart att man inte kan påstå att vi får en ökning, det är klart att det är svårt att göra befolkningsberäkningar, men om utvecklingen ser ut som den gör i dag är jag fullt övertygad om att det kan bli så.

– Det skulle kunna bli en majoritet isbjörnar också, rent hypotetiskt. Det kan man inte veta, säger Jimmie Åkesson.

Publisert: