Pengar klara till myggbesprutning

NYHETER

Finansieringen av en andra besprutning av det myggdrabbade området vid Nedre Dalälven söder om Gävle är nu så gott som klar, rapporterar lokala medier.

Genom att även bespruta myggen i de skyddade området hoppas man få bukt med det svåra myggproblemet. Den största delen av kostnaden på fyra miljoner kronor för bekämpningen med medlet – som har beställts från USA – kommer länsstyrelserna i Västmanland, Dalarna och Gävleborg att stå för. Fortfarande är det oklart vem som ska finansiera den resterande delen av notan på 1,4 miljoner kronor.

Trots den tidigare besprutningen har det varit svårt att få bort mygg i Österfärnebo, som ligger nära områden som inte får besprutas. Nu är det regeringen som i sista instans ska avgöra om även den tidigare skyddade delen ska få besprutas. Frågan utreds nu på Miljödepartementet som dock inte vill ge något besked om när ett beslut från regeringen kommer.

– Ärendet bereds skyndsamt, säger Eva Lindhe, informationschef på Miljödepartementet till TT.

Enligt utredaren på Miljödepartementet väntas ett besked tidigast efter nästa regeringssammanträde på torsdag, vilket är lagom till att bekämpningsmedlet kan vara på plats.

TT