Mysteriet: 18-åriga lejonhonan har börjat få man

Foto: Oklahoma City Zoo
Bridgets huvud pryds numera av en man.
NYHETER

Djurskötarna på en djurpark i Oklahoma är förbryllade. Helt plötsligt ser man hur en man framträtt på 18-åriga lejonhonan Bridget, skriver ABC News.

Det var i slutet av 2017 som djurskötare på djurparken Oklahoma City Zoo upptäckte något annorlunda med den 18-åriga lejonhonan Bridget. Från ingenstans hade hon plötsligt fått extra hår runt nacken och huvudet – närmare bestämt en man.

– Efter ett tag stod det klart att Bridget börjat utveckla något lite annorlunda, säger djurparkens veterinär Gretchen Cole till ABC News.

Nyfikna veterinärer vet inte än anledningen bakom den ”exceptionellt annorlunda” hårväxten men de har tagit ett blodprov från henne svans. Blodprovet ska jämföras med ett test från Bridgets syster Tia som föddes i samma kull.

Lejonhanar börjar normalt utveckla manar när de är ett år gamla, efter att de fått ett överskott av testoron. Att honor utvecklar manliga drag är mycket ovanligt.

Veterinärerna misstänker att hormonerna spelar en roll i Bridgets fall, men det är också det de kan utesluta när resultatet från blodprovet kommer, enligt Gretchen Cole. Möjligen har det koppling till hennes höga ålder En annan faktor kan vara en godartad tumör som hon har, vilken sitter vid någon av organen som reglerar hormonerna.

Bridget själv verkar inte lägga märke till sin nya hårväxt och beter sig som vanligt. Hon äter och ryter på samma sätt som innan – och hon har fortfarande samma ”tuffa attityd”·

– Det är bara det yttre utseendet i form av manen som har förändrats. Vi försöker lösa pusslet, säger Gretchen Cole.

Det finns andra exempel på lejonhonor som helt plötsligt börjat få en man. År 2013 upptäckte man att en 13-årig lejoninna på National Zoo i Sydafrika fått extra hårväxt – anledningen var att hon hade problem med sina äggstockar och därför fick en överproduktion av testosteron. Och år 2014 observerades en grupp på fem lejonhonor i det vilda som utvecklad manar. I det fallet tror forskare att en genetisk komponent var orsaken då de kom från samma stam och utvecklade manarna i ung ålder, skriver ABC News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Oklahoma