Konstnären Lars Vilks dödshotad

Telefonsamtalet spårat till Somalia – ”Jag har fått massvis av hot tidigare”

Konstnären Lars Vilks telefonhotades i dag av en uppringare från Somalia.

Mannen sa att Vilks stod på tur efter den danske tecknaren Kurt Westergaard.

Vilks tar hotet på allvar och har anmält händelsen till Säpo.

Lars Vilks, 63, mottog samtalet på förmiddagen. Uppringaren ringde från ett okänt nummer som senare spårades till Somalia.

– Jag har fått massvis av hot tidigare, men det här kändes allvarligt. Speciellt med tanke på att det som hände Kurt Westergaard hade kopplingar till Somalia, säger Vilks.

Mannen pratade på bruten svenska. Han frågade först om Vilks kände till vad som hände med Kurt Westergaard i Danmark.

– När jag svarade ja, sa mannen: ”Du står på tur, vi kommer att hälsa på dig”.

Ringde upp

Vilks svarade att mannen var välkommen, sen lade han på.

En stund senare ringde mannen igen.

– Då upprepade han hela tiden: "Vi kommer, vi kommer, vi kommer”. Det lät som någon form av bönrop, säger Vilks.

Han berättar att han känner sig rädd att det som hände Kurt Westergaard även ska hända honom.

Westergaard utsattes i helgen för ett yxattack av en 28-årig somalisk man.

Direkt efter att Vilks mottog hoten anmälde han händelsen till polisen i Helsingborg och till Säpo.

Kontroversiellt konstverk

Patrik Peter, pressekreterare på Säpo, bekräftar att Vilks har anmält händelsen till Säkerhetspolisen.

– Säkerhetspolisen känner till ärendet, men det hanteras och utreds av den vanliga polisen. Om Skånepolisen vill ha och behöver vår hjälp kommer vi självfallet att bistå dem. När det gäller hot arbetar Säkerhetspolisen främst med hot som riktas mot den centrala statsledningen och andra som Säkerhetspolisen har ett personskyddsansvar för. Övriga hot utreds av den vanliga polisen, säger han.

Polisen i Helsingborg vill inte uttala sig om fallet.

Vilks blev kontroversiell när han 2007 tecknade av profeten Mohammed som rondellhund. Konstverket väckte stor uppmärksamhet internationellt och ledde till stora protester.

Läs mer:

Vilks upprörde en hel värld med sin teckning

Lars Vilks.
Lars Vilks.

I september 2007 publicerade Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Vreden växte snabbt i den muslimska världen där det är en skymf att avbilda profeten. Hunden anses också vara ett orent djur. Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen. Även på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro, hölls demonstrationer.

Samma månad mordhotades Lars Vilks och i Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson. Vilks har sedan dess en egen kontaktperson inom polisen och Säpo har skyddat honom.

Reinfeldt.
Reinfeldt.

Den 7 september tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder för att stilla ”den svenska Muhammedkrisen”. Reinfeldts tal om svensk yttrandefrihet lyckades mildra ambassadörernas ilska något och Sverige klarade sig undan den massiva kritik som drabbade Danmark vid Jyllandspostens Muhammedpublicering.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.

I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos den danska Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard. Sedan dess har säkerheten runt Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson höjts. Kurt Westergaard krävde i går att Vilks skydd stärks.

Samma månad fick Vilks ett telefonhot från Somalia av en person som talade svenska.

Publisert: