Vaktbolaget som sköt fjorton frias

NYHETER

Rättegångsfel friar Blackwatervakter – ”åklagarna har gjort sig skyldiga till formella fel”

En federal domare i USA avfärdade på torsdagen åtalet mot fem säkerhetsvakter på företaget Blackwater som stod åtalade för att ha skjutit ihjäl 14 människor i Bagdad i september 2007.

Domaren Ricardo Urbina har inte tagit ställning i sakfrågan utan anser att åklagarna gjort sig skyldiga till formella fel.

Foto: AP
En Blackwateranställd med det karakteristiska björntass-emblemet på bröstet.

Han sade att statens åklagare kränkt de svarandes grundlagsskyddade rättigheter genom att bygga åtalet på yttranden som de fällt under hot om att mista jobbet, medan de förhandlade om åtalsimmunitet.

”Skjut först”

De fem vakterna åtalades för ett år sedan för dödsskjutningen som väckte stark vrede i Afghanistan. Det privata vaktbolaget Blackwater eskorterade en bilkaravan med amerikanska diplomater genom Bagdad den 16 september 2007.

Vakterna, alla tidigare USA-soldater, avlossade sina skott i en hårt trafikerad korsning. De har försvarat sig med att de trodde de hade attackerats, men kritiker har talat om en machokultur med ledorden: Skjut först och fråga sedan.

Besvikelse

Justitiedepartementets talesman Dean Boyd sade i en kommentar att de var besvikna över domslutet, men ännu inte beslutat om det ska överklagas.

Mark Hulkower, en av försvararna, välkomnade utslaget och sade att försvarets jurister var "förtjusta över att dessa modiga unga män kan börja det nya året utan detta orättvisa moln hängande över sig".

Den irakiska regeringens talesman Ali al-Dabbagh sade på fredagen i en kommentar att de fem männen gjort sig "skyldiga till allvarliga brott" vilket orsakat spända relationer mellan USA och Irak och att händelsen blivit en symbol för utlänningars brist på respekt för irakiska liv.

Irak beklagar beslutet

– Den irakiska regeringen beklagar och är besviken över den amerikanska domstolens beslut. Vi har gjort vår egen undersökning och den visar att Blackwater begick ett allvarligt brott när irakiska medborgare dödades, sade Ali al-Dabbagh.

– Den irakiska regeringen överväger nu att ta till andra rättsliga medel, genom vilka vi kan åtala företaget Blackwater, tillade han.

TT-Reuters-AFP