Foto

Här blir han matad – av en sjöleopard

NYHETER

National Geographics Paul Nicklen var livrädd när han dök ner i vattnet vid Antarktis för att fotografera sjöleoparden.

Men det dödliga rovdjuret gick inte till attack – istället försökte hon mata fotografen med pingviner.

– Hon hämtade döda pingviner och försökte visa hur jag skulle äta dem, berättar Nicklen.

Den otroliga historien utspelade sig nyligen vid Antarktis. Paul Nicklen från tidningen National Geographic och en guide var ute på en expedition för att fotografera sjöleoparder.

– Då ser vi den här gigantiska sjöleoparden. Min guide, som har stor erfarenhet av sjöleoparder utbrister: ”Herregud, det är den största sjöleopard jag någonsin sett”.

Ett av de största rovdjuren

Sjöleoparder är det största rovdjuret i vattnet runt Antarktis, efter späckhuggaren. 2003 dödades en brittisk biolog av en sjöleopard, som kan bli upp till fyra meter lång.

Trots detta dök Nicklen ner i vattnet för att fota sjöleoparden.

– Jag var livrädd för vad som skulle kunna hända. Jag började simma mot sjöleoparden och mina ben skakade av rädsla. Sjöleoparden hade en pingvin i käftarna, som hon släppte direkt när hon såg mig, säger Nicklen och fortsätter:

– Hon började simma mot mig och öppnade munnen. Hennes huvud var dubbelt så stort som på en grizzlybjörn, det var enormt. Hon försökte skrämma mig, men då hände det fantastiska.

Försökte mata fotografen

Sjöleoparden vände om och hämtade en levande pingvin – och försökte mata fotografen. Paul Nicklen ville av förklarliga skäl inte äta pingvinen – vilket satte fart på sjöleopardens moderkänslor.

– Sjöleoparden insåg att jag var ett ganska värdelöst rovdjur i hennes hav. Då hämtade hon svaga, döda och även bebis-pingviner, och försökte visa hur jag skulle äta dem. Hon tryckte pingvinerna mot min kamera, förmodligen trodde hon att den var min mun.

Paul Nicklen stannade kvar hos sjöleoparden i fyra dagar och dokumenterade händelserna.

– Det är den största upplevelsen i mitt liv som fotograf.

Jens Oscarsson, Minimedia

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Foto

ÄMNEN I ARTIKELN

Foto