”GW pekar ut mig som mördare”

avAndreas Victorzon

Leif GW Persson: En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta och lipa i en tv-soffa

1 av 3 | Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Obehagligt Linda Chens sambo, Mats Alm, 34, känner sig utpekad som mördare efter Leif GW Perssons uttalande i en artikel om Mats medverkan i tv- programmet ”Efterlyst”. ”Jag tyckte det var obehagligt när jag fick höra det”, säger Mats Alm.

Linda Chen, 32, försvann dagarna före sitt bröllop.

Nu känner sig fästmannen Mats Alm, 34, utpekad som mördare.

Av tv-kriminologen Leif G W Persson.

I en artikel publicerad av ment.se berättar kriminologiprofessor Leif GW Persson att en mördare enligt statistiken oftast är en partner eller nära anhörig.

Han tar försvunna falubon Linda Chen, 32, som exempel och går samtidigt hårt åt hennes fästman Mats Alm:

– Då kommer hennes karl och sitter och gråter i ”Efterlyst”. Han berättar att hon inte har tagit med sig sitt pass när hon försvunnit. Mobilen är tyst, inga uttag på kortet. Och så sitter han där och jönsar. Då är det klart att jag får dåliga vibbar, säger han till ment.se.

”Lurar inte en käft”

GW fortsätter:

– Han berättar om att han är orolig att hon kanske har blivit mördad. Redan där blir man jävligt skeptisk.

– En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta och lipa i en tv-soffa.

GW säger också att ”han lurar inte en käft”.

– Men när vi hittar

kroppen är det en viss person som givet får besöka polishuset och det är den här karln.

”Jag är utmattad”

Mats Alm berättade i går för Dalademokraten att han känner sig utpekad som mördare.

– Jag tyckte det var obehagligt när jag fick höra det där. Men när jag tänkte efter: han får väl tycka och tänka vad han vill, säger han till Aftonbladet.

Tänker du kontakta honom på något sätt?

– Nej, varför det? Jag orkar inte.

– Jag är utmattad efter sex veckors ovisshet, jag ids inte bry mig om det där. Jag har viktigare saker att fokusera på.

Mats säger att det var polisens idé att han skulle ställa upp i tv. Och han är väl medveten om att stati-stiken talar emot honom.

Förnekar

– Visst, jag vet att statistiken säger en sak. Leif GW Persson lever på statistik. Men det vet man ju också: statistik är inte hundra-procentig.

Leif GW Persson säger till Aftonbladet att han inte alls pekat ut Mats Alm som mördare.

– Det jag pratade om med reportern var att om hon hittas mördad säger statistiken att det i nio fall av tio är han som gjort det. Men vi vet ju inte ens om hon blivit mördad.

Att han använt uttryck som att Mats Alm ”lurar inte en käft” och att han sitter i tv ”och jönsar” ska också tolkas utifrån statistiken, menar Leif GW Persson.

– Han berättar ju att pass-et finns kvar, att bankkortet är orört och att telefonen varit tyst. Allt detta är indikation på att det inte är ett frivilligt försvinnande.

”Inte till hans fördel”

– Om det är på det viset, då är oskyldiga människor helt jävla förkrossade. De vill inte vara med i tv. De vill framför allt inte sitta och tala om att personen har blivit mördad av en helt okänd. Det är det sista de kan föreställa sig har hänt.

– Varje gång jag har hört någon säga så, har det varit mannen som mördat henne. Och om hon nu hittas mörd-ad talar beteendet inte till hans fördel.

När ni ”hittar kroppen är det en viss person som givet får besöka polis-huset, och det är den här karln”. Det låter som ett utpekande.

– Nej det låter inte som ett utpekande, det är bara en beskrivning av hur polisen jobbar med sådana här ärenden. Allt annat vore tjänstefel.