Jubel och skadegläjde vid Socialdemokraternas valvaka

Lättnad.

Och en stor portion skadegläjde.

Det präglade Socialdemokraternas valvaka.

– Jag är enorm stolt över att stå här idag med de här kämparna, säger Mona Sahlin i ett tal.

Stämningen på Socialdemokraternas valvaka vid partihögkvarterets lokaler på Sveavägen i Stockholm har svängt fram och tillbaka under kvällen.

Vid 21.00 tiden när VALU-undersökningen presenterades mötes den av tystnad.

Och samtidigt av lättnad.

Socialdemokraterna skulle enligt den första prognosen landa på 25,1 procent. Marginellt mer än valet 2004 när partiet fick 24,6 procent av rösterna.

Socialdemokraterna har haft som uttalat mål att få fler röster än förra valet. Samt att bli det största partiet i valet igen och slå Moderaterna.

Vilket de enligt prognos skulle lyckades med, men man hoppades samtidigt på flera S-röster.

Partisekreterare Ibrahim Baylan valde dock att fokusera på det positiva.

Jubel och glädje

– Det är fantastiskt med tanke på vilken tuff vår vi haft. Den största överraskningen är att Moderaterna har packat ihop, när de till och med har utropat sig själva till det största partiet, säger han.

Men under kvällen när rösterna från fler och fler valdistriktens sammanställts började det svänga för Socialdemokraterna. Vid ett tillfälle låg partiet över 27 procent och skulle få sex mandat i EU-parlamentet.

Något som utlöste jubel och hurra-rop.

Men efter det började resultaten att förändras igen. Varje gång för Socialdemokraternas nackdel.

Paritet tappade röster under kvällen till det slutliga resultatet 24,6 procent av rösterna och fyra mandat i EU-parlamentet.

"Jag är enormt stolt"

Men lättnaden var stor över att det inte gick bättre för Moderaterna. Och en stor portion skadeglädje över motståndarnas reslutat fanns bland deltagarna på valvakan.

För partiledare Mona Sahlin var valresultatet en seger.

Sahlin gick upp på scenen tillsammans med flera av partiets kandidater till EU-parlamentet och höll ett tal.

– Jag är enorm stolt över att stå här idag med de här kämparna. Vi hade tre mål. Vi skulle stå plus för första gången någonsin i ett EU-parlamentsval, och det gör det. Moderaterna utropade bara för några veckor sedan att de skulle bli det största partiet, de blev de inte. Och för demokratins skull ville vi ha ett högre valdeltagande, och det verkar det bli, sa Mona Sahlin.

Senare under kvällen befann sig även Thomas Bodström, Marita Ulvskog samt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på valvakan.

Allt som allt är valet en seger för Socialdemokraterna och inte minst för Mona Sahlin.

EU-valet 2014 | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN