Kaos i flera län

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-09

Skillnaden på vaccintillgång stor mellan landstingen

långa köer På vissa orter i landet ringar sig köerna långa utanför vårdcentralerna. På anddra platser flyter vaccinationerna p utan problem. ”Informationen på vår hemsida har funkat ibland och ibland inte. Vi har tyvärr fått rappporter om kaos”, säger landstingets chefsläkare Anders Björklind. I listan här intill kan du se hur det ser ut i just ditt landsting.

I Stockholm och Uppsala ringlar långa köer utanför vårdcentralerna.

I andra landsting flyter vaccinationerna på utan problem.

–?Vi har jobbat stenhårt med logistiken, säger Johan Adolfsson i Gävleborg.

I Stockholm är frustrationen stor. Hundrametersköer och vissa vårdcentraler som vaccinerar friska vuxna medan riskgrupper och barn köat utan framgång på andra.

Samtidigt hinner landstingets hem­sida inte med. Vårdguiden uppger att ett flertal vårdcentraler har vaccin kvar – när det i själva verket tagit slut.

I morgon kan de sinande lagren fyllas på. Då väntas en ny leverans på en halv miljon doser nå landstingen runt om i landet, skriver TT. Vaccinationsmottagningar, vårdcentraler, skolor och barnavårdscentraler kan räkna med att få nya doser. Landstinget i Uppsala får den nya vaccinleveransen först på onsdag.

”Fungerar ibland”

Influensavaccinet har gått åt snabbt och köerna har varit långa. I lördags kom uppåt 50 personer till vårdcentralen i Tensta, norr om Stockholm. Vissa hade åkt ända från Södertälje. Alla tvingades vända i dörren.

–?Informationen på Vårdguiden är felaktig, säger receptionisten Bewar Atroshi.

Men Hanna Holmquist Karlsson på Stockholms läns landsting vill inte fokusera på problemen:

–?I vissa fall har vaccinet tagit slut och så har man inte hunnit uppdatera, men vaccintillgången har oftast stämt med uppgifterna på Vårdguiden. Och våra vårdgivare har varit oerhört effektiva.

Vaccinförvirring har även märkts i Uppsala.

–?Informationen på vår hemsida har funkat ibland och ibland inte. Vi har tyvärr fått rapporter om kaos, säger landstingets chefsläkare Anders Björklind.

Patienter skickas hem

I de landsting som inte haft samma problem uppger ansvariga att de varit noga med prioriteringarna.

–?Eftersom vi inte har sagt att nu är det bara att komma har vi inte fått kaoset som blivit i Stockholm, säger smittskyddsläkare Ann Söderström i Västra Götaland.

Västernorrlands primärvårdsdirektör Lennart Moberg tror på tydlighet:

–?Är man inte riskpatient, då blir man hemskickad.

Johan Adolfsson, på landstinget i Gävleborg, säger att köer uppstår för att det någonstans har gjorts en felbedömning:

–?Vi dammsuger landstinget varje dag på doser och fördelar dem där det behövs. Det kan vara en bil som åker runt med 20 doser om så krävs.

ANNONS