Nyheter

Fyra gripna för terrorplaner

Av: 

Simon Andrén

NYHETER

FBI grep i går kväll fyra män i New York.

Kvartetten är misstänkt för att ha planerat ett bombattentat mot en synagoga och en judisk samlingslokal.

De skulle även skjuta raketer mot flygplan vid nationalgardets militärbas utanför huvudstaden, enligt Reuters.

James Cromitie, David Williams, Onta Williams och Laguerre Payen anklagas för att ha planerat att attackera amerikanska mål med massförstörelsevapen, samt ha planerat att införskaffa och använda luftvärnskanoner.

Brott som kan ge livstids fängelse.

Republikanen Peter King, som sitter i en säkerhetskommitté i New York, säger till nyhetsbyrån AP att man spanat på männen under en lång tid.

Arbetade som infiltratör

– Det har var en lång och välplanerad utredning, och den visar hur verkligt hotet är från inhemska terrorister, säger King till AP.

En agent har arbetat som infiltratörer för att komma åt de misstänkta männen. Agenten började för ett år sedan bearbeta ligan i staden Newburgh, tio mil norr om New York, som också är männens hemstad.

Agenten träffade där ligans utpekade ledare James Cromitie i en moské, enligt NBC. För infiltratören förklarade Cromitie att hans föräldrar bott i Afghanistan som unga, och att han nu var upprörd över USA:s krig i landet.

Och att han nu var beredd att dö martyrdöden.

Cromitie litade på infiltratören och presenterade honom för de övriga tre nu misstänkta männen.

Sålde inaktiv robot

De köpte en kamera och fotograferade potentiella synagogor som kunde attackeras. De sökte även upp en plats vid nationalgardets militärbas där det var lämpligt att skjuta ner flygplan.

Agenten, som infiltrerade ligan, ska i går ha hjälpt till att sälja en inaktiv robot och icke fungerande sprängmedel till männen.

Kort efter att de genomfört affären med infiltratören, i går kväll svenskt tid, slog FBI till mot terrorligan i New York.

Enligt ett pressmeddelande från distriktsåklagaren Lev Dassin var männens plan att använda sprängmedlet för att bomba en synagoga i stadsdelen Bronx, samt en närliggande judisk samlingslokal.

”Hade sett ut sina mål”

Bomben skulle detoneras i en bil som skulle parkeras vid synagogan.

Missilerna skulle gruppen rikta mot en militärbas i Newburgh. Där skulle de skjuta ner flygplan.

– De misstänkta ville sjösätta terroristattacker. De hade sett ut sina mål och försökte skaffa vapen som kunde genomföra deras planer, säger Lev Dassin i pressmeddelandet.

Enligt NBC är männen muslimer och ursprungligen uppväxta i New York-stadsdelen Bronx, som de skulle attackera.

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert: