Rex blev skållad – fick ingen hjälp

avHanna Jakobsson

NYHETER

SOS Alarm ville inte skicka ambulans

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Sönderbränd Rex, 14 månader, fick andra gradens brännskador men nekades ambulans. ”Jag känner mig rädd nu, tänk om det skulle hända barnen något annat. Då kan jag inte lita på att ambulansen kommer, säger mamma Lena.

MÖRKÖ. Ettårige Rex skållades av kokhett vatten och fick andra gradens brännskador.

SOS Alarm vägrade skicka ambulans.

– Han skrek av smärta. Vi behövde verkligen hjälp, säger hans mamma Lena Hager, 46.

Pojken gråter och tårarna blandar sig med varet från blåsorna. Lille Rex har fått huden sönderbränd i ansiktet, på halsen och på bålen. På måndag måste han sövas när läkarna ska skrapa bort den skållade huden.

– Det är hemskt att se hur ont han har. Jag har gråtit hela natten, säger Lena Hager.

Snabbt kallvatten

Olyckan var framme i torsdags morse då Rex lyckades välta en kopp med hett te över sig. På några sekunder hade pappa Rolf Hager, 32, fått in barnet i duschen med kallvatten. Under tiden ringde Lena 112.

– Jag är gammal sjuksyster och jag förstod att vi behövde ambulans snabbt. Små barn är extra känsliga och luftvägarna kan svullna igen av chocken, säger hon.

Sjuksköterskan på SOS Alarm ville att de skulle ta sig till sjukhus på egen hand från hemmet på Mörkö utanför Södertälje.

Med växande panik tvingades Lena Hager köra hela vägen till Huddinge sjukhus. I baksätet satt pappa Rolf med den skrikande ettåringen inlindad i blöta lakan.

”Hade ont i onödan”

– Det tog 40 minuter. Jag kan inte låta bli att tänka på att han hade ont i onödan under så lång tid, säger hon.

På Huddinge bedömdes pojkens tillstånd som så allvarligt att han skickades vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhus – med ambulans.

Både Lena och Rolf är tacksamma för den hjälp de till slut fick av ambulans- och sjukhuspersonal.

– De har varit otroligt gulliga. Vi har också haft ett bra samtal med SOS Alarm där de har lovat att höra av sig på måndag. Vi vill inte sätta dit dem utan bara se till att det här aldrig händer igen, säger hon.

Utreder

Nu ska SOS Alarm utreda händelsen.

– Det som hänt är väldigt olyckligt. Det förefaller som att vi borde ha skickat en ambulans. Men jag vill gå igenom samtalet innan jag säger något mer, säger Britt Stålhandske, biträdande verksamhetschef på SOS Alarm i Stockholm.