Nyheter

”Jag utmålas som girig”

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Wanja Lundby-Wedin chattade med aftonbladet.se:s läsare

Wanja Lundby-Wedin chattade med Aftonbladets läsare.
Wanja Lundby-Wedin chattade med Aftonbladets läsare.

Många ville chatta med LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Läsarna ställde frågor om ansvar, antal styrelseuppdrag, och förtroendet från medlemmarna.

Här kan du läsa hela chatten.

säger: Du uppger att du blivit lurad? Kan du inte läsa i ett bokslut? Hur ska du då kunna skötta ditt arbete på LO om du inte kan läsa avtal?

Wanja Lundby-Wedin säger: Jag kan läsa avtal, här är hela styrelsen vilseledd.

jan arbetslös säger: varför skriver du på bonus avtal?när du säger att du är i mot bonus avtal...

Wanja Lundby-Wedin säger: AMF hade ett avtal om rörlig lön, med tydliga prestationskrav.

”Inser förtroendet skadat”

sture säger: Hej. Känner du verkligen att du har "medlemmarnas" förtroende? Med detta menar jag då "inte" ombudsmännen, utan medlemmarna på golvet (arbetaren).

Wanja Lundby-Wedin säger: Jag har alltid känt det när jag träffar medlemmar, men inser att det nu är sladat.

säger: Varför har du så många styrelseuppdrag? LO jobbet borde väl vara heltidssyssla.

Wanja Lundby-Wedin säger: De styrelseuppdrag jag har är en del av LO-ordf jobb. Jag företräder medlemmarna i dessa styrelser.

Bernhard säger: Hej Wanja! På vilket sätt har du utbildat dig för att kunna vara en ansvarsfull styrelseledamot. Frågan är ju extra intressant med tanke på att du verkar ha haft en medveten ambitionen att utvecklas till ett styrelseproffs med tanke på alla dina uppdrag? Vänliga hälsningar/ Bernhard

Wanja Lundby-Wedin säger: Jag är inget styrelseproffs. De flesta uppdrag handlar om att forma fackliga strategier. Utbildning får jag kontinuerligt av LOs experter.

Sara säger: Hej Wanja! Du såg lugn och avslappnad ut och gjorde ett bra intryck på presskonferensen i söndags. Kände du dig nervös? Här kommer några frågor som jag är tacksam om du besvarar. • Är du beredd att arbeta för att lämna ut pensionsavtalet för allmänheten? • Vad är det som du mest upplever att media har missuppfattat? • Anser du att du har fått ut ditt budskap i media?

Wanja Lundby-Wedin säger: Lite nervös är jag alltid när jag står inför så många, men samtidigt lugn. Jag vet att jag hade rätt. *ensionsavtalet kan bli en del av en rättslig process, därför måste bolagets juridiska ombud bestämma när det kan lämnas ut.

”Finns en risk”

Maria säger: Hej Wanja! jag har varit med i LO i många år, sedan jag började jobba som 18 åring fram tills idag, 43 år, men nu är jag besviken, jag är arg oc ledsen och jag skäms för dig! Jag har alltid gillat dig och ditt sätt att kommentera de höga lönerna, men du verkar inte vara bättre än de där borgarna. Det svider i hjärtat på mig som alltid stått på arberarklassens sida att se att den största försvararen nu sviker på detta sätt. Min fråga till dig är: VARFÖR VALDE DU BARA ATT AVGÅ FRÅN DINA OBETALDA STYRELSE UPPDRAG OCH INGA BETALDA?

Wanja Lundby-Wedin säger: De styrelseuppdrag som är arvoderade har jag fått efter godkännande av LOs styrelse och dessutom sitter jag som tydlig medlemsreperesentant. Styrelsen ska nästa gång besluta om förändringar.

fredrik säger: Hej! Tänker inte du att om du sitter kvar i nuvarande roll hos LO kommer S få minskat stöd vid valet? Jag är sosse och är högst tveksam ja kommer rösta rött igen. Förtroendet är skadat och blir sämre för varje dag som din roll är oförändrad. /Fredrik

Wanja Lundby-Wedin säger: Det är klart att det finns en risk att det som hänt har skadat partiet, men det är också en medveten strategi från borgerliga ledarsidor att kalla mig för "alliansens bästa valarbetare". De vill helt enkelt få dig och andra soc dem att be mig lämna.

Marc Alexander säger: Efter din horribla insats med bonusavtalen och med tanke på dina egna bonusar - vad tänker du (om du sitter kvar) orera om i ditt Första Maj tal?

Wanja Lundby-Wedin säger: Jag har inga bon usar och jag kommer tala om kampen mot ökade klyftor i samhället.

Mats säger: Hej Wanja , tycker du att du blir illa behandlad av medierna?

Wanja Lundby-Wedin säger: Jag tycker att det är oerhört viktigt med fria och granskande medier, men det är klart att det känns när jag utmålas som girig och långt från medlemmarna.

Göran Hedman säger: Vad kommer du göra för att få tillbaka förtroendet ifrån fackliga medlemmar?

Wanja Lundby-Wedin säger: Ännu tydligare slåss för deras rätt till arbete, just lön och bra arbetsmiljö. Ännu tydligare ta avstånd från kapitalets härjningar.

”Jag smiter inte”

Anders Westin säger: Kan en styrelse bli vilseledd? Det är styrelsens uppgift att styra verksamheten. Och har styrelsen fattat ett felaktigt beslut skall väl styrelsen ta konekvenserna. Eller har jag helt fel?

Wanja Lundby-Wedin säger: Styrelsen fick rimliga förklaringar till varför avsättningarna till pensionen var så stora, det rörde både det nya avtalet och gamla avsättningar. Det är också vad som står i årsredovisningen. Nu vet vi att det var fel.

sture säger: Har du haft funderingar på att lämna VU hos Socialdemokraterna?

Wanja Lundby-Wedin säger: Nej. Där sitter jag därför att LOs kongress tydligt har tagit ställning för att vi ska samarbeta med s för att nå våra politiska mål, t ex a. kassan, sjukförsäkring.

LOooser säger: Vem bär det största ansvaret i den här härvan enligt dig?

Wanja Lundby-Wedin säger: Alla har ett ansvar. Styrelsen, ersättningskommitten och ordförande. Jag smiter inte från mitt. Men givetcis har förra vd:n ett stort ansvar.

Margareta säger: Jag förstår inte hur jag som kommunals arbetsplatsombud ska kunna motivera mina undersköterskekollegor att stanna kvar i facket. Ilskan är enorm, vi jobbar livet ur oss för en skitlön och de som ska hjälpa oss,företräda oss har skott sig själva på fantasibonusar. Vad ska denna omoral sluta? Jag är 63 år o förhållandevis pigg uska som jobbat sedan 1967 i vården och som avgår med en pension på 14.600 kr FÖRE skatt om jag jobbar till 67..förklara rättvisan för mig,jag funderar på att gå ur facket i ren protest. Margareta

Wanja Lundby-Wedin säger: Jag delar din ilska över bonusar. I AMF har ledningen en mycket hög lön, vi har försökt att pressa tillbaks den så mycket som möjligt.

”Kämpa för rättvisa”

Surr säger: Jag satt i en styrelse och hade fullt upp med att följa upp allt. Du sitter i 24 - hur klarar man det.

Wanja Lundby-Wedin säger: Flera av dem är vilande elleer har ett möte per år. De ingår i mitt jobb. Jag sitter i fyra bolagsstyrelser.

Joakim säger: Hur ska du med trovärdighet i framtiden kunna kritisera höga direktörslöner, bonusar och orimliga pensionsavtal?

Wanja Lundby-Wedin säger: Jag har aldrig fattat beslut om pensionsavtal som avviker från arbetsmarknaden i övrigt vad gäller konstruktionen. Men de blir höga därför att lönen är hög. Jag har aldrig fattat beslut om en ln som drivit på löneutvecklingen, men visst måste jag bli bättre på att pressa tillbaka. Kritiken mot direktörslönerna tänker jag fortsätta med.

Molly säger: Hur ska vi industriarbetare med en lön på 22000 kr och inga bonusar överhuvudtaget kunna få förtroende för er igen?

Wanja Lundby-Wedin säger: Ni ska självklart ställa krav på mig att jag tydligt ska företräde era intressen. Jag har inga andra uppdragsgivare,jag tänker fortsätta kämpa för rättvisa och jämlikhet. Nu finns en stark opinion mot höga löner. Låt oss använda den till att bli ännu starkare i vår gemensamma kamp.

Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack alla läsare och tack Wanja Lundby-Wedin!

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: