Här är störst chans att få sol i sommar

Publicerad:
Uppdaterad:

Se vilken ort som bjuder på solsken i sommar

Öland eller Norrland ger störst chans till sol.

I alla fall om man ska tro statistiken.

Nu ger sig fler kommuner in i matchen om soligast i Sverige

Foto: KATRIN JAKOBSSON

SMHI:s och SVT:s solliga är en årlig sommartradition som pågått sedan 1990. 13 orter slåss om att vara soligast i Sverige. Alla somrar ser olika ut – men Öland och Gotland brukar vara säkra kort. Men så är det också ett faktum att det är soligare vid kusten än i inlandet på sommaren.

En summering av de tre senaste somrarnas solligor visar att Ölands norra udde är den solsäkraste platsen – tätt följd av Luleå. De norrländska orterna gynnas av att mätningen av soltimmar sker mellan solens upp- och nedgång. Och i Norrland är solen uppe längre.

Föga förvånande hamnar regniga Göteborg långt ner i ligan, näst sist före jumbon Växjö som hade 377 färre soltimmar än Öland mätt på tre år.

Nu vill fler kommuner ge sig in i matchen om att vara soligast i Sverige. Karlskrona kommun är på väg att sätta upp en solmätare för 250 000 kronor. En investering kommunen hoppas ska löna sig genom fler turister.

– När det kommer att redovisas i ett antal medier var Karlskrona ligger i solligan så tror jag att det kommer att locka turister. Karlskrona ligger nära Öland, så jag tror absolut att vi kan få ett bra resultat, kommunalrådet Carl-Göran Svensson till Blekinge Läns tidning.

Minimedia

Publicerad: