Värmeljusens hållare kan bli läskburkar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-06

Vi svenskar bränner cirka 300 miljoner värmeljus varje år.

Om de 225 ton aluminium som varje år går åt till ljushållarna återvanns och inte slängdes skulle miljövinsten bli enorm.

Om alla återvann sina gamla värmeljus skulle det bli en enorm miljövinst.
Om alla återvann sina gamla värmeljus skulle det bli en enorm miljövinst.

Ljushållaren i aluminium väger nästan ingenting, och många låter den nog gå i soporna. Men skulle samtliga hållare återvinnas motsvarar det cirka 1 000 ton i minskat koldioxidutsläpp, enligt branschorganisationen Packalu.

Bara ett kilo aluminium räcker till mer än 70 läskburkar. Och medan nytillverkning av aluminium är relativt energikrävande så är energibehovet för återvinning bara en bråkdel.

50 miljoner koppar

Återvinningen av de små värmeljushållarna har på sina håll blivit rena jakten. När möbeljätten Ikea i samarbete med Världsnaturfonden initierade en återvinningstävling för barn förra året blev resultatet 50 miljoner insamlade värmeljuskoppar – 35 ton aluminium.

Vålbergsskolan i Karlstad började samlade uttjänta värmeljus för flera år sedan och har fått fler skolor och kommunen med sig i återvinningen.

– De frågade om vi kunde ta hand om det insamlade, vilket vi självklart gjorde. Och insamlingen har ett symbolvärde. Börjar man återvinna börjar man också se över sina inköp och undviker onödiga förpackningar. Det ger ringar på vattnet, konstaterar Magnus Lundbäck, säljare vid Karlstad Energi.

TT