Polisens helikopter vid värdedepån

Foto: Ulf Höjer
En av polisens helikoptrar närmade sig den rånade värdedepån i dag. Men vad den gjorde där är oklart.

avCatarina Håkansson, Mikael Stengård

NYHETER

Här närmar sig polishelikoptern den rånade värdedepån i Västberga.

Men en dag för sent.

I dag fortsatte polisens jakt på helikopterrånarna.

På eftermiddagen närmade sig plötsligt en av de polishelikoptrar, som i går var obrukbar, på den rånade värdedepåns tak.

Men vad den gjorde där visste inte ens polisen om.

– Jag har ingen aning om vad den gjorde där, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

I området rörde sig två polishelikoptrar samtidigt.

Möjligen försökte polisen rekonstruera händelseförloppet dagen innan.

Ingen klarare bild

Enligt länskriminalens presstalesman Ulf Göranzon hade polisen på torsdagsförmiddagen inte heller någon klarare bild av vilka som utförde helikopterkuppen mot värdedepån i Västberga.

– Vi söker för närvarande väldigt brett för att skapa oss en kunskap, säger han till TT.

Under dagen har även den tekniska undersökningen fortsatt på platsen där helikoptern hittades. Polisen söker bland annat efter DNA-spår i och runt helikoptern.

300 tips

Polisen vädjar också om fler tips från allmänheten.

Sedan rånet inträffade beräknar polisen att man har fått in cirka 300 tips från allmänheten.

– Många av dem är intressanta, säger Göranzon till Aftonbladet.se.

Har ni i nuläget någon namngiven misstänkt person?

– Nej, ingen som är skäligen misstänkt.

Men finns det någon namngiven person som är intressant i utredningen?

– Det kommenterar jag inte, men vi jobbar med en mängd uppgifter.

Ingen av de två personer som frihetsberövades i går kväll misstänks för inblandning i rånet.

En av dem släpptes efter förhör sent i går kväll.

– Han är inte misstänkt för brott och är inte aktuell i utredningen, säger Kjell Lindgren, presstalesman på polisen i Stockholm.

Den andre mannen är inte heller misstänkt för delaktighet i helikopterrånet, men anhölls i går misstänkt för ett annat brott.

– Förhören med de två har gett en del utredningsmaterial att gå vidare på, men det är inget jag vill gå in på i nuläget, säger Lindgren.

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.