Veterinären varnar för husdjurens fällor i påsk

Påsken är här och många ser fram emot lite extra godsaker – även våra husdjur.

Men försök stå emot de vädjande ögonen. Tjocka hundar och katter blir en allt vanligare syn på veterinärklinikerna.

– Ofta handlar det om att man inte förstår att djuret är överviktigt, säger veterinären Sandra Göransson.

Överviktiga husdjur som drar på sig välfärdssjukdomar som diabetes och artros, liknande de vi människor har, är ett problem enligt veterinärvårdskedjan AniCura.

– Övervikt är ett problem hos våra husdjur, det ser vi. Det i sig kan medföra följdproblem hos dem. Framförallt hos katt finns en ökad risk för typ 2-diabetes, säger chefsveterinären Sandra Göransson.

Sandra Göransson menar att det många gånger är svårt att upptäcka övervikt på husdjur och att det gäller att vara uppmärksam.

– Många gånger noterar vi inte djurens viktuppgång. Det kan vara svårt att se på vissa djur med mycket päls. Det är viktigt att man kontrollerar djurens hull och känner efter.

Liten godbit stora kalorier

Sandra Göransson
Sandra Göransson

Sandra Göransson tror många ägare vill skämma bort sina djur i all välmening utan att inse att de får i sig för många kalorier.

– Många vill ge sitt djur en extra godbit eller om man äter en extra god fredagsmiddag vill man att hunden ska få en bit. Det är egentligen inte ett problem, men man måste räkna av mängden godsaker man ger vid sidan om från den totala mängden foder.

Sandra Göransson menar att man måste tänka på att en extra ostskiva innebär ganska många extra kalorier för en liten fyrbent individ. Äter en liten hund en varmkorv är det lika mycket som fyra muffins för en människa.

Livslånga behandlingar

Utvecklar ditt husdjur exempelvis diabetes kan det innebära en krävande behandling och en del väljer i stället att avliva sina djur.

– Man kan vid diabetes räkna med att man får ge sitt djur insulininjektioner två gånger om dagen resten av djurets liv.

Vad ska man tänka på inför påsken?

– Det är inget fel med att ge sitt djur något extra gott – men ta hänsyn till det i den övriga utfordringen.

Publisert: