Medborgarplatsen avspärrad efter detonation

avAdam Westin, Josefin Silverberg

En detonation har inträffat i natt vid en restaurang på Medborgarplatsen i centrala Stockholm.

Aftonbladets fotograf på plats uppger att skadorna ser ut som sådana som orsakas av handgranater från Balkan.

– Det är något som har exploderat där då är det frågan vad det rör sig om, är det en sprängladdning eller gasoltuber, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Larmet om branden och en kraftig smäll på en restaurang på Medborgarplatsen i Stockholm kom in klockan 04.18.

– Vittnen hade hört en riktigt kraftig smäll, och det brann. Branden är nu släckt, men det går inte att utesluta att det finns farliga föremål kvar, säger Anders Bryngelsson, polisens presstalesperson.

1 av 8 | Foto: P-O Sannas

Bombtekniker på plats

Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Bombtekniker är på plats för att utreda vad som orsakat smällen och branden.

Det har rapporterats om att gasoltuber funnits på restaurangen – men polisen utesluter inte att något annat legat bakom.

”Ser ut som skador från handgranater”

Medborgarplatsen spärrades av under morgonen men senare minskades avspärrningarna ner till kring restaurangen. Vid 9.15 hävdes de helt och bombteknikerna lämnade platsen.

– En mörk kombi har setts lämna medborgarplatsen i samband med branden och kört i riktning mot Södra station, vi är väldigt intresserade av att få tag i personer som kan ha sett något, säger Anders Bryngelsson.

Polisen vill inte bekräfta om det finns någon hotbild mot restaurangen vid Medborgarplatsen. Aftonbladets fotograf på plats uppger att skadorna ser ut som sådana som orsakas av handgranater.

– Det ser precis ut som sådana skador som orsakas av handgranater från Balkan, säger PO Sännås.

– Det är något som har exploderat där då är det frågan vad det rör sig om, är det en sprängladdning eller gasoltuber, säger Kjell Lindgren, presstalesperson.

ARTIKELN HANDLAR OM