Övningen en rysk provokation

1 av 2 | Foto: REUTERS X00944
NYHETER

Ryssland vill påminna om vem som är starkast och tuffast i Östersjöregionen.

Måltavlan är de baltiska staterna lika mycket som Sverige.

Kreml bryter inte mot några lagar med sin övning men det är svårt att betrakta den som annat än en provokation och en del av den ryska signalpolitiken mot omvärlden.

Ryssland har gott om eget territorium att provskjuta robotar på. Även i sin del av Östersjön.

Ryssland har enligt militär expertis aldrig tidigare hållit övningar i det aktuella området.

Därför är det inte konstigt att det faktum att man nu gör det uppfattas som en provokation av Lettland, Litauen och Polen. Sverige har än så länge legat lågt med sina tolkningar av den ryska övningen.

Lettland har kallat upp den ryske militärattachén till försvarsdepartementet för att framföra sitt missnöje. Litauen säger i ett uttalande att övningen är ”en aggressiv demonstration av rysk militär styrka”.

Även om övningen inte utgör något brott mot internationell rätt så ställer den till en rad praktiska problem för flygtrafiken och sjöfarten i området. Rutter måste tillfälligt läggas om.

Nålstick

Stater som står på god fot med varandra undviker att den här typen av irritation uppstår.

Stater som uppfattar varandra som fiender kanske rent av vill skapa irritation och ge nålstick.

Den ryska övningen bör inte betraktas som en isolerad företeelse utan som del av en ny rysk signalpolitik som pågått åtminstone sedan 2008 då Ryssland gick in i Georgien och som kulminerade med annekteringen av Krim 2014.

Denna signalpolitik har åtminstone två syften.

Ett är att visa omvärlden att Ryssland är tillbaka som militär stormakt efter de katastrofala åren efter Sovjetunionens kollaps. Landet är i färd med att återuppbygga sin militära förmåga och modernisera sina kärnvapen. Ryssland vill därför behandlas med den respekt som tillkommer en stormakt och inte som en paria.

Inringad

Ett annat är att påminna Nato om sitt löfte att inte expandera österut efter Berlinmurens fall. Moskva anser att Nato brutit detta löfte genom att ta in alla de forna sovjetiska satellitstaterna i Östeuropa som då tillhörde Warszawapakten, i Nato. Ryssland känner sig inringat av Nato. Landets mer aggressiva framtoning är ett sätt att protestera mot detta och visa att man inte stillatigande tänker acceptera det.

Här kommer Sverige in i bilden. Kreml följer noga den svenska diskussionen om att gå med i Nato eller inte. Ryssland har tidigare sagt att om Sverige blir fullvärdig medlem i Nato så kommer Moskva vara tvunget att vidta åtgärder. Övningen kan vara ännu ett sätt att inför höstens val påminna Sveriges styrande om att Nato-medlemskap vore en dålig idé.

Vad ryssarna inte verkar förstå är att resultatet av rysk hotfullhet lika gärna kan bli att fler svenskar tycker det är en bra idé att gå med i Nato.

Ny robot

Exakt vad ryssarna ska testa under övningen har de inte avslöjat. Det har lett till spekulationer att det är Iskanderrobotar som ska skjutas upp. En ny robottyp som ryssarna enligt Nato placerat i Kaliningrad och som därifrån kan nå Gotland och södra Sverige. Iskander går att utrusta med kärnvapen. Att testa roboten i Östersjön vore en styrkedemonstration med syfte att avskräcka.
Tajmingen är också intressant.

Moskva offentliggjorde på kort varsel övningen på Skärtorsdagen. Det var mitt i krisen efter mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal i Salisbury. Storbritannien har pekat ut Ryssland för att ligga bakom nervgiftsattacken. Ryssland svarade med att bland annat peka ut Sverige som en möjlig källa till nervgiftet.

Är övningen en markering mot att en rad Nato-länder ställt sig bakom utpekandet eller ett sätt att skifta fokus?

Svag länk

I går träffade Estlands Lettlands, Litauens ledare president Donald Trump i Vita huset.

I dag inleds militärövningen.

Ledarna vädjade till Trump om att stärka Natos försvar i Baltikum. Det är ingen hemlighet att Baltikum betraktas som Natos svagaste länk.

I dag pågår en ständig katt- och råttalek mellan Ryssland och de baltiska staterna där ett hotfullt beteende från rysk sida är vardagsmat.

Östersjö-övningen är ännu ett sådant inslag.

De kritiserade Putin – och mördades 00:48

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Nato

Sverige

Robotar