Polisens biljakt gick rätt över skolgård – ”Drog undan barn”

NYHETER

När polisen jagade de misstänkta rånarna genom Upplands-Bro gick biljakten tvärs över lågstadieskolan Råbyskolans skolgård.

– De körde i över hundra kilometer i timmen. Jag fick dra undan ett barn, säger Jonas som såg händelsen.

Efter att efterföljandet dragit vidare beordrades alla barn in i skolan i säkerhet av rektorn.

Rånarna slog till mot en spelbutik i Västerås på måndagseftermiddagen.

Polisen fick korn på gärningsmännen och inledde ett efterföljande som slutade med att bilen kraschade i ett bostadshus i Upplands-Bro norr om Stockholm – då tre misstänkta rånare också kunde gripas.

”Oerhört riskabelt”

Biljakten gick rätt igenom bostadsområden i centrala Upplands-Bro och när de misstänkta rånarna svängde in på Råbyskolans skolgård följde polisen efter.

– Jag bedömer att det gick över hundra kilometer i timmen. Det var oerhört riskabelt. Jag blev livrädd, säger Jonas som arbetar på ett bygge vid skolan och befann sig på platsen.

Han berättar att ett 20-tal barn befann sig på skolgården.

– Jag drog undan ett barn när vi såg de här bilarna komma farande. Efteråt stod vi bara och tittade alldeles chockade, säger Jonas.

1 av 6 | Foto: LÄSARBILD

Christer Jones är rektor på Råbyskolan och bekräftar händelsen för Aftonbladet.

– Det har varit en biljakt bredvid skolan. Det här gick ju så snabbt att vi inte hann reagera. Vi fick bara information om att bilarna hade passerat, säger Christer Jones.

Efter att ha kört över skolgården fortsatte färden ut i terrängen och över en fotbollsplan.

På skolan togs omedelbart beslut om att samtliga barn skulle sättas i säkerhet i skolan. Samtidigt kontaktades barnens föräldrar.

– Vi gjorde en inrymning på skolan och behöll alla barn inomhus och tog en snabb kontakt med föräldrarna och meddelade att vi inte släpper ut några barn alls, säger Christer Jones.

”Overklig händelse”

Han bekräftar att händelsen innebar risk för barnen.

– Om en bil kommer farande nära en skola så är det klart att det blir farligt. Vi hade ju ingen förvarning om det här och det är också en förskola här i närheten. Det här var dessutom under den tiden då barnen ska hem, säger Christer Jones.

Under morgondagen kommer ett möte hållas i skolan då man ska gå igenom sina rutiner samt undersöka om någon behöver krishjälp.

– Det känns som en både ovanlig och overklig händelse, säger Christer Jones.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisens regionledningscentraler i både Uppsala och Stockholm men ingen vill kommentera efterföljandet i Upplands-Bro.

Tre rubriker - 9 april 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott