Krisen i Svenska Akademien

Aftonbladet avslöjar: Därför lämnar de Svenska Akademien

Av: 

Erik Wiman

John Granlund

Ebba Thornéus

NYHETER

Avhoppen inom Svenska Akademien är en direkt reaktion på hanteringen av den utpekade kulturprofilen.

Aftonbladet kan nu avslöja att en hemlig omröstning hållits – som utfallit till fördel för ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till ”Kulturprofilen”.

När Akademien i går kväll ville anta ett pressmeddelande som ansågs för svagt valde tre ledamöter att hoppa av.

Svenska Akademien skakas av tre avhopp under fredagen.

Ledamöterna Klas Östergren och Kjell Espmark meddelade under fredagen att de inte längre kommer att delta i Akademiens arbete.

Någon timme senare gick Peter Englund ut med sitt avskedsbrev i Aftonbladet.

Bakgrunden till konflikten är DN:s avslöjande om en person med kopplingar till en ledamot i Akademien – kallad ”kulturprofilen”, som av 18 kvinnor anklagades för upprepade trakasserier och övergrepp.

Aftonbladet kan nu avslöja att det tidigare i år hölls en omröstning om att utesluta Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprofilen, ur Akademien.

Utredningen ska vara klar

Omröstningen, som utförs genom att svarta och vita bollar läggs i ett kärl enligt ett ålderdomligt förfarande, ska ha utfallit till Katarina Frostensons fördel.

Enigt Akademiens stadgar krävs två tredjedelars majoritet för att en ledamot ska kunna uteslutas.

Akademiledamoten Anders Olsson bekräftar Aftonbladets uppgifter för TT och går också ut med att de tre avhoppade medlemmarna och ”några till” ville att Katarina Frostenson skulle uteslutas - men röstades ner:

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning, säger han till nyhetsbyrån.

Samtidigt har advokatbyrån Hammarskiöld & Co under flera månader utrett Svenska Akademiens kopplingar till den så kallade Kulturprofilen.

Pressmeddelande möttes av kritik

Enligt uppgift till Aftonbladet ska utredningen nu vara klar och i samband med ett möte i går ska Akademien ha formulerat ett pressmeddelande som från vissa håll mötte hård intern kritik.

– Det uppfattades som alldeles för vagt och Akademien friskrev sig i stort sett helt från ansvar, säger en källa inom Akademien.

Espmark: Har min egen formulering”

Till Aftonbladet säger Kjell Espmark att han nu lämnar sitt arbete inom Akademien, men att man som invald förblir kvar inom Akademien på livstid.

– När man tar sitt inträde så undertecknar man stadgar och däri ingår att man håller tyst om Akademiens arbete. Jag kan därför bara formulera en reaktion, säger Espmark och hänvisar till sitt tidigare uttalande i DN.

Espmark bekräftar att Akademien träffades under torsdagen, men vill inte säga vad det handlade om eller om någon omröstning genomfördes.

– Det kan jag inte kommentera.

Han vill inte heller svara på om den senaste tidens turbulens har skapat olika läger inom Akademien eller om han och Östergren kände till varandras beslut.

– Klas gick ju ut med sitt meddelande och det får väl tala för sig själv. Du får dra dina egna slutsatser där. Jag har min egen formulering.

Är Akademien hotad?

– Det är svårt för mig att svara på. Vi får avvakta och se vad som händer. Men det är med stor sorg i hjärtat som jag formulerar detta efter att ha varit med i Akademien i 36 år, varav 17 år som ordförande i Nobelkommittén.

Danius kan komma hem tidigare

Aftonbladet har sökt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius som befinner sig på tjänsteresa utomlands och väntas tillbaka på onsdag.

– Men det kan bli möjligt att hon kommer hem redan på måndag, men vi har inte ändrat några flygbiljetter eller så än, säger hennes assistent Margaretha Söderling och tillägger att de fick beskedet om avhoppen under förmiddagen.

– Vi fick reda på det på samma sätt som alla andra.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krisen i Svenska Akademien

LÄS VIDARE

Kulturprofilen åtalas för våldtäkter - förgrep sig på sovande kvinna

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien

Klas Östergren

Kjell Espmark

Katarina Frostenson

Peter Englund

Sara Danius