Dubbelavhopp från Svenska Akademien

Både Klas Östergren och Kjell Espmark lämnar

Författarna Klas Östergren, 63, och Kjell Espmark, 88, lämnar Svenska Akademien, uppger SvD respektive DN.

Enligt Östergren beror avhoppet på att Akademien haft allvarliga problem senaste tiden.

”Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game’”, skriver han.

Nyheten att de båda författarna nu väljer att lämna Akademien kom under fredagsförmiddagen.

Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak", skriver Klas Östergren i ett meddelande till SvD och fortsätter:

”Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game.’”

”Kan inte längre delta i arbetet”

Strax efteråt meddelade även författaren Kjell Espmark att han också lämnar sitt arbete.

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före  ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver han till DN och hänvisar vidare att han har tystnadsplikt och kan därför inte berätta mer.

Till Aftonbladet säger han att det var med stor sorg han formulerade orden.

–  Jag har varit med i Akademien i 36 år, varav 17 år som ordförande i Nobelkommittén. Jag får inte berätta något om Akademiens arbete men jag har däremot rätt att ge en reaktion, och det är det jag gjort i mitt uttalande.

De båda ingår dock fortfarande i De Aderton då ledamotskapet gäller livet ut.

Svenska Akademien har under hösten kantats av turbulens efter att det avslöjats att kulturprofilen anklagades för sexuella övergrepp av 18 kvinnor, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

Utredningen ska vara klar

På uppdrag av Akademien har en advokatbyrå de senaste månaderna genomfört en utredning över varje ledamots koppling till kulturprofilen och hans klubb. Enligt uppgifter till DN är utredningen nu färdig och har presenterats för Akademiens ledamöter. 

Klas Östergren är bland annat känd för böckerna Gentlemän, Gangsters och Den sista cigaretten. Han valdes in 2014 på stol nummer 11.

Kjell Espmark har bland annat skrivit bokserien Glömskans tid och Vintergata och valdes in i Akademien år 1981, på stol nummer 16.

Aftonbladet söker Svenska Akademien och Klas Östergren.

Publisert:

LÄS VIDARE