Danska Postnord inför rökförbud – tusentals brev blir försenade

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

200 danska Postnordmedarbetare går ut i vild strejk sedan nya regler införts på arbetsplatsen, skriver danska Politiken.

Bland annat måste medarbetarna från och med nu lämna fastigheten för att röka.

Ingen post delades ut eller skickades från östliga Danmark under fredagen.

100 000 brev och paket är under fredagen försenade till följd av den vilda strejk som bröt ut på Postnord i Östdanmark under natten.

Bakom strejken ligger bland annat problem med inomhusklimatet, men det är framförallt nya regler på arbetsplatsen som fått många medarbetare på terminalen i Taastrup att ilskna till, enligt danska Politiken.

Kortare rast och rökförbud

Förutom att lunchpausen blivit kortare, måste medarbetarna från och med den första april nämligen lämna fastigheten för att ta en cigarett.

– Det jag har hört är att en del av problematiken handlar om längden på deras matrast. Det kombinerat med ett förbud som infördes den första april, mot att röka inom Postnord Danmarks fastigheter, säger Hans Erik Lindkvist, HR-chef på Postnord Danmark till Politiken.

De 200 nattarbetare som skulle ha sorterat fredagens försändelser bestämde sig därför för att gå hem.

– Det är dessvärre en oöverenskommen strejk som vi är väldigt ledsna för och också överraskade över, säger Hans Erik Lindkvist till Politiken.

Ingen postgång i Östdanmark

Han berättar också att strejken berör ”brev som ska till Östdanmark, brev som skickas från Östdanmark, och även brev som skulle från öst till öst”.

Arbetsgivaren och facket för enligt ett skyddsombud en ”god dialog”, och bägge hoppas på att konflikten ska lösas inom kort.

– Vi har hittat några lösningar som vi förväntar oss kan genomföras snabbt, säger Karina Sörensen, arbetstagarnas fackliga ombud till Politiken.

Så många svenskar röker 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Postnord

Danmark