Pakistan redo för nidfilms-protest

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Tusentals pakistanier väntas i dag ge sig ut på gatorna och demonstrera mot den anti-muslimska filmen.

NYHETER

Tusentals pakistanier väntas i dag ge sig ut på gatorna och demonstrera mot den anti-muslimska filmen.

För att lugna proteststormen har USA köpt pakistansk tv-tid.

Nu höjs beredskapen kring amerikanska ambassader runt om i Europa.

Alla större politiska partier och religiösa grupper har aviserat protester. Många av dem har organiserat transporter och stora folkmassor väntas delta efter fredagsbönen. Butiker, marknader och bensinstationer hålls stängda.

Pakistanska regeringen har manat till att fredagens protester ska vara en fredlig helgdag för att "visa kärleken till profeten", skriver al-Jazira.

Studentprotester

Omkring 5 000 arga demonstranter hade på torsdagen samlats och drabbade samman med polis utanför USA:s ambassad i Islamabad. Minst 50 människor skadades. Hundratals studenter i Islamabad drabbade samman med polis när säkerhetsstyrkorna försökte hindra dem från att ta sig in på ambassadområdet som också rymmer brittiska och franska diplomatiska beskickningar, rapporterar al-Jazira.

Hindrades av säkerhetsstyrkor

Studenterna svarade med att kasta sten mot polisen som sköt i luften och använde tårgas.

Enligt tv-stationens reporter i Islamabad försökte tusentals människor att demonstrera men hindrades av säkerhetsstyrkorna. Över området hovrade militärhelikoptrar.

Protester skedde på flera platser i Pakistan. I kulturhuvudstaden Lahore demonstrerade studenter från religiösa skolor och skrek anti-amerikanska slagord.

I Muzaffarabad, den administrativa huvudstaden i Kashmir, satte 200 demonstranter eld på en bild av president Barack Obama.

Har köpt tv-tid

Amerikanska regeringen har för 70 000 dollar, nära på en halv miljon kronor, köpt plats i pakistanska tv-kanaler för att visa en videofilm med president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton.

I filmerna understryker de USA:s respekt för religion och att landets regering inte hade något att göra med filmen om profeten Muhammed som lett till våldsamma protester. I klippet säger president Barack Obama att sedan USA grundades har nationen respekterat alla regligioner.

– Vi förkastar alla försök till smutskastning av andras religiösa övertygelser, säger han enligt tv-kanalen al-Jazira.

I videoklippet som sänds i sju pakistanska kanaler säger den amerikanska utrikesministern:

– Den amerikanska regeringen har absolut ingenting med den här filmen att göra. Vi avvisar absolut dess innehåll och dess meddelande, säger Hillary Clinton enligt tv-kanalen.

Vita Husets förhoppning är att deras tv-klipp ska nå 90 miljoner människor i landet och i förlängningen dämpa de uppiskade proteststormarna i landet.

Höjd beredskap i Oslo

Också i Norge polisen har höjt beredskapen inför markeringar mot den islamfientliga filmen som arrangeras på i dag. Beredskapen höjs vid USA:s och Frankrikes ambassader samt vid den franska skolan.

Två grupper har fått tillstånd att genomföra protester i norska huvudstaden under eftermiddagen. Den ena sker utanför den amerikanska ambassaden medan den andra äger rum utanför den franska.

Satirteckningar

På torsdagseftermiddagen beslöt franska polisen att höja sin beredskap efter att det franska satirmagasinet Charlie Hebdo tryckt teckningar av profeten Muhammed i onsdags.

I Tyskland planerar det satiriska magasinet Titanic att publicera ett nummer som sätter ljuset på islamofobi med ett omslag som kan tolkas som en bild på Muhammed.

Den grova b-filmen "De oskyldiga muslimerna", som producerats av en kristen extremist, har utlöst protester i 20 länder och har sedan den lades på Youtube krävt över 30 liv i våld som kan kopplas till filmen.

Publicerad: