Michelles klänning visade för mycket

Den ärmlösa silverklänning som Michelle Obama bar på Oscarsgalan var alldeles för avslöjande.

Det tyckte i alla fall den iranska nyhetsbyrån Fars som photoshoppade klänningen så att den visade mindre hud.

Natten till igår gick Oscarsgalan av stapeln i Los Angeles i USA och presidentens hustru Michelle Obama deltog i festligheterna. Via en videolänk från Vita huset, klädd i en ärmlös klänning i silver, presenterade hon Ben Afflecks film Argo som vinnare i kategorin Bästa film.

Men när den iranska nyhetsbyrån Fars förmedlade bilder från händelsen var Michelle Obama plötsligt klädd i något annat, rapporterar The Guardian.

Fars hade gjort om Michelle Obamas klänning så att den inte längre var ärmlös och visade så mycket hud. Det är nämligen inte tillåtet för kvinnor att vara så lättklädda i iransk tv.

Photoshop till undsättning

Enligt reglerna måste kvinnor som syns i tv bära en niqab som täcker hår, armar och ben. Utländska kvinnor som vistas i Iran måste följa landets klädrestriktioner, men vad gäller framträdanden i tv är reglerna lite mindre strikta för utländska kvinnor.

Men bara upp till en viss gräns.

När iranska medier känner sig tvungna att använda bilder som strider mot reglerna är det därför inte ovanligt att bildredigeringsprogrammet Photoshop kommer till undsättning. 

Många högt uppsatta och kända personer har tidigare fallit offer för den iranska regimens censur, bland dem EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

När det kommer till utländska filmer kan den statliga censuren ibland gå så långt att man helt enkelt raderar en skådespelare från en viss scen.

Rasar över Argo

Enligt Guardian ska den iranska nyhetsbyrån också ha rasat över det faktum att Argo vann priset för bästa film, eftersom man anser att det är en "anti-iransk" film som producerats av det "sionistiska" bolaget Warner Brothers.

Många iranier, även dem som inte sympatiserar med president Ahmadinejads regim, har i sociala medier tagit avstånd från filmen som de menar stereotypiserar Iran på ett negativt sätt.

Ben Afflecks prisbelönta film Argo skildrar den iranska revolutionen och man får också följa en grupp amerikanska ambassadmedarbetare i landet.

Publisert: