Svenska paret i tårgasattack

NYHETER

Mitt i den guidade turen i Istanbul hamnade Jan och Lena Landström i en tårgasattack.

– Barn skrek och det var kaos. Alla låg och krälade på golvet, säger han.

Nu uppmanar UD svenska turister att undvika stadens centrala delar. 

Foto: "Kunde inte andas"

Nackaborna Jan och Lena Landström hade precis landat i Istanbul på fredagskvällen.

Det första de gjorde var att hoppa på en sightseeingbuss.

– Det var en vanlig "city tour". Vi ville se oss om i staden, säger Jan Landström, 50.

Ett av de första stoppen var Taksimtorget i hjärtat av Istanbul. Jan Landström noterade att det var mycket folk på torget och började filma folkmassan.

– Plötsligt hörde vi en rejäl smäll. Folk började skrika och springa bort från torget, men vi var fast på den öppna bussens övervåning. Vi kom ingen vart, säger han.

”Sved som syra”

Vinden blåste åt deras håll. Med den kom tårgasen.

– Den gjorde att man inte kunde andas, och sved som syra på huden. Lena, min fru, fick panik. Hon kunde inte andas, man hör på klippet hur hon bara rosslar. Barnen på bussen grät och det var fullständigt kaos. Alla låg och krälade på golvet, säger han.

Jan Landström är djupt kritisk till polisernas agerande.

– De attackerade både urskillningslöst och oansvarigt, säger han.

Efter cirka en kvart kunde bussen slutligen köra därifrån. I dag, dagen efter attacken, har Jan Landström forfarande ont i både lungor och revben.

– Jag har astma, så det är riktigt farligt att utsättas för tårgas. Det värker ordentligt, säger han.

UD avråder

Makarna reser hem på söndagseftermiddagen.

– Det blir skönt att komma hem. Istanbul är en fin stad men sist vi var här blev jag rånad, så det verkar inte vara ett ställe som för tur med sig, säger Jan Landström.

Efter de senaste dagarnas oroligheter avråder Utrikesdepartementet svenskar i området från att röra sig i de centrala delarna av Istanbul.

– För närvarande bör turister undvika både shoppinggatan Istiklal Caddesi samt hela området runt Taksimtorget. Vi uppdaterar hemsidan konstinuerligt beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Maria Parent på UD:s pressjour till Aftonbladet.

UD uppmanar också turister att undvika plötsliga folksamlingar och vara vaksamma på tecken på demonstrationer även i andra delar av Istanbul och andra turkiska städer.