Författarbråk om skandalboken om kungen

Reporter: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Stefan Jerrevång
Deanne Rauscher

Författarna till kungaboken har slarvat – källorna är manipulerade och inte kontrollerade.

Det menar författarna Desirée Ahokas Schein som tillsammans med Dick Harrison har faktagranskat boken.

– Jag har förväntat mig att det skulle ske något med tanke på att de två är ytterst märkliga individer, säger Deanne Rauscher, medförfattare till ”Den motvillige monarken”.

Författarna till kungaboken kritiserar i sin tur Dick Harrison och Desirée Ahokas Schein för att ha pressat och förföljt deras intervjupersoner. Samt för att ha smutskastat två av författarna, Thomas Sjöberg och Deanne Rauscher, på Flashback. Deanne Rauscher menar att författarna till den nya boken har kopplingar till kretsen kring kungafamiljen och att boken skrivits med en dold agenda.

– Ja, absolut. Det är ännu ett led i den smutskastning och förtalskampanj hon har bedrivit sedan boken kom ut. Hon anklagade mig för att ha anordnat swingerpartyn, att jag lejde ut mina fosterbarn och behöll mellanskillnaden. Hon anmälde mig till Socialstyrelsen. Men jag är så klart friad, säger hon.  

”Är republikan”

Ett argumentent är att Dick Harrison varit prins Daniels historielärare i samband med ”prinsskolan” inför äktenskapet med Victoria.

En faktor som Desirée Ahokas Schein tycker är oviktig:

– Om man nu vill lägga fokus på den kopplingen att Dick Harrisson undervisat prins Daniel sju dagar och det vara syftet att skriva boken får man väl göra det. Men vi har pratat om det här och det är fullständigt oväsentligt. Det är vad som står i boken som är viktigt. Vi har ingen agenda och vi har inte anlitats av någon. Det enda vi har är kontraktet med bokförlaget.

– Jag är republikan kan jag säga. Men jag tycker att det är sorgligt att man skriver biografier som bygger på falska uppgifter och manipulerade bevis.

Hon berättar att hon kontaktat författarna till kungaboken flera gånger för att låta dem bemöta den information som hon fått fram. Men utan att de kommenterat uppgifterna.

– Jag har sökt författarna så många gånger men aldrig fått ett svar. Jag har gett dem tillfällen, men de har bara tigit. Man blir mer misstänksam när det är på det viset.

”Kungen säljer”

För ett år sedan kontaktade hon Dick Harison och på torsdag släpps deras bok ”Från en säker källa...” som faktagranskat de uppmärksammade kapitlen i kungaboken om påstådda porrklubbsbesök och eskapader med kaffeflickor. De menar att de är ”sporadiska nedslag i hans [kungens] påstådda festliv” och  att syftet med boken var att tjäna pengar: ”Sex säljer. Kungen säljer. Sex+kungen säljer ännu bättre”, skriver författarna i boken.

Desirée Ahokas Schein menar att kungaboken kom till genom tveksamma arbetsmetoder där de utsatt sina intervjupersoner för hård press, källkritiken är obefintlig och att rena påhitt har publicerats.

”Rena faktafel”

När det första nyhetsinslaget och debatten om boken ”Den motvillige monarken” sändes på tv säger Desirée Ahokas Schein att hon blev misstänksam till innehållet.

Jag blev bekymrad när jag såg att Mille Markovic var med och jag kände att det inte stämde. Dagen efter köpte jag och läste boken och jag hittade rena faktafel. Man skrev om en flygning, men i nästa mening skrev man att det inte kan ha skett för personen satt då bakom lås och bom.

Hon kontaktade porrklubbsägaren Mille Markovic för att prata om de uppgifter om kungens påstådda besök på hans inrättningar. Hon har träffat honom flera gånger och fått kontakt med de personer som figurerar som källor till ”kungaboken.

– De har blivit intervjuade av författarna via mejl och de har sparat underlaget där de skrivit ”Nej, han var inte här”. Men det står i boken att ”han var där”, det är väldigt illa.

Publicerad: