Nyheter

Kina vill vara med om Arktisoljan

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Kina och Island samarbetar om oljeutvinning i Arktis.

Flera nationer och bolag ligger i startgroparna för att ta upp olja.

Motståndet mot oljeutvinning i området är dock massivt.

Kinas statliga oljebolag, Sinoptec, är nära att sluta ett avtal Islands regering om oljeutvinning i den isländska delen av Arktis.

13 procent av världens oljefyndigheter och 30 procent av naturgasreserverna beräknas finnas i Arktis, skriver Dagens Industri idag.

Kina är i stort behov att att importera extra energi. För Islands del hoppas man på att tjäna stora summor på den framtida utvinningen.

De två länderna har inlett ett samarbete och  man håller just nu på att förbereda för en djuphamn och ett oljeraffinaderi i Thórshöfn, ett litet fiskeläge. I framtiden ska man kunna ta emot kinesiska oljefartyg som tar sig till Europa via en isfri väg genom Arktis. För fartygen blir resan 20 dagar kortare än normalt.

Exploatera enormt område

Kina har nyligen fått observationsstatus i Arktiska rådet, som består av medlemsländer Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Kanada, Ryssland och USA.

Även privata aktörer är aktiva i frågan om utvinningen i Arktis. Amerikanska Exxon Mobile och ryska Rosneft ska tillsammans investera 1,3 miljarder kronor i ett forskningscentrum i Ryssland. Ett framtida mål är att exploatera ett område stort som Sverige och Finland tillsammans (730 000 kvadratkilometer), i den ryska delen av Arktis.

Bildt fick kritik

Utvinningen i Arktis får hård kritik. Sverige har fram tills nyligen varit ordförandeland i Arktiska rådet, under en tvåårsperiod. Carl Bildt har fått kritik för att Sverige inte gjort tillräckligt för miljön under ordförandetiden.

I maj bemötte han kritiken i ett mejl till Aftonbladet:

"…miljöskyddet i Arktis (har) stärkts under det svenska ordförandeskapet. För att nämna något är det tänkt att vi på mötet ska anta en plan för skyddet av den marina miljön i området, underteckna ett avtal om beredskap och bekämpning av marina oljeutsläpp och tillsätta en arbetsgrupp för att minska utsläppen av sot och metan i Arktis."

Mycket känsligt område

Att utvinna olja i Arktis kräver speciellt avancerad teknik, då borrningen sker på mycket stora djup, vilket kan leda till lönsamhetsproblem.

Området omnämns ofta som mycket naturkänsligt och farhågorna för vad en oljeolycka skulle innebära är därför stora.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert: