Göran Lambertz vill möta Palmeåklagare
Publicerad 2012-09-26
Har mejlat med ansvariga för utredningen: ”Finns saker polisen bör göra”
Göran Lambertz tycker att det finns ”tydliga missar” i utredningen kring mordet på Olof Palme och har själv teorier om vad polisen borde göra.
I en mejlväxling med ansvariga utredare ber han om att få träffa dem, avslöjar Expressen i dag.
Justitierådet och före detta justitiekanslern Göran Lambertz har den senaste tiden kritiserats hårt för sitt agerande i fallet Thomas Quick.
Men han har också blandat sig i utredningen om mordet på Olof Palme.
”Har funderat kring utredningen”
I mitten av maj skickade han ett mejl till riksåklagare Anders Perklev, som tillsammans med vice riksåklagare Kerstin Skarp är ansvarig förundersökningsledare i mordutredningen. Där skriver han att han och Inga-Britt Ahlenius, före detta chef för FN:s internrevision, ”av olika skäl funderat en del på senare tid kring Palmeutredningen”, skriver Expressen som tagit del av mejlväxlingen. Enligt Lambertz känner de båda ”en viss frustration” över missar i utredningen.
Till svar får Lambertz att han ska vända sig till Kerstin Skarp. Hon i sin tur välkomnar senare i ett mejl både Göran Lambertz och Inga-Britt Ahlenius till ett möte på riksåklagarens kontor.
Föreslog datum för möte
Samtidigt som debatten de senaste veckorna rasat kring Göran Lambertz agerande i fallet Thomas Quick och hans mejlkonversationer med bland andra förre åklagaren Christer van der Kwast och polisen Seppo Penttinen blivit omskrivna i media, har han försökt få till ett möte med Kerstin Skarp.
I förra veckan, den 20 september, skickade Lambertz ett mejl till henne med förslag på sex olika datum i oktober för mötet om Palmemordet, skriver Expressen.
I sitt senaste mejl till vice riksåklagaren ställer han frågan om det går bra att författaren och DN-kolumnisten Lena Andersson följer med på mötet.
”Finns saker som polisen bör göra”
Hon gav i september i fjol ut boken ”Förnuft och högmod” med bland annat en text om Palmemordet där hon menar att Olof och Lisbet Palme stannade och pratade med mördaren på Sveavägen strax innan den dåvarande statsministern sköts ihjäl. Andersson menar att Lisbet Palme av någon anledning förtigit detta i alla år.
Till Expressen säger Göran Lambertz att han länge funderat på Palmeutredningen och att han läst både böcker i ämnet och granskningskommissionens rapport och reagerat.
– Jag vill inte gå in på detaljer, men det är fler personer än jag som anser att det finns saker polisen bör göra, säger han till tidningen.
Mårten Palme säger till tidningen att han ställer sig frågande till Göran Lambertz agerande och att han tar avstånd från Lena Anderssons ”spekulativa teorier”.