Quick frias för två kvinnomord

avMartin Ekelund

1 av 7 | Foto: SCANPIX
Trine Jensen, 17, försvinner i Oslo 1981 Quick dömdes i juni 2000. Beviljades resning i april i år och har nu friats.
Kroppen hittades först två månader efter försvinnandet i en skog en dryg mil söder om Oslo. Det fanns inga tekniska bevis, men Quicks berättelse stämde med utredningen.

Thomas Quick frias för morden på de norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik.

Statsåklagare Bo Ericsson väljer att lägga ner åtalet.

– Thomas Quicks erkännande saknar all trovärdighet, skriver han i sitt beslut.

Statsåklagare Bo Ericson kommer inte att driva åtalet mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, gällande morden på de två norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik vidare. Han beslutade i dag att lägga ner åtalet.

Det innebär att Sture Bergwall nu friats för fem av de åtta mord han tidigare dömts för.

Saknar trovärdighet

Bergwall beviljades tidigare i år resning för domen som föll år 2000.

Bo Ericsson konstaterar i en skiftlig kommentar till sitt beslut att det saknas teknisk bevisning mot Sture Bergwall och att han inför förhör och vallningar på mordplatsen haft fri tillgång till information som rör morden.

– Thomas Quicks erkännande saknade all trovärdighet. Om rätten fått del av mängden varierande  och motstridiga uppgifter hade detta varit uppenbart, skriver Bo Ericsson.

Till Aftonbladet säger han att skulden till att Bergwall kunde fällas trots den bristande bevisningen ligger både på åklagaren Christer van der Kwast och försvararen Claes Borgström.

– Det är blandade skäl till att det har blivit som det har blivit. Det är åklagaren som ansvarar för förundersökningen och väljer den bevisning som han vill ha med. Försvaren tar fram det som pekar mot hans klient. I och med att hans klient nu ville bli fälld så är det klart att det kanske var en besvärlig situation.

– Men försvararen har sett den redovisning som åklagaren har lagt fram till domstolen och han har varit med vid vallning och förhör och behövde inte gräva alls för att se att det fanns väldigt motstridiga uppgifter.

Strider mot allt

Han är också mycket kritisk till det sätt som Christer van der Kwast valde att presentera bevisningen mot Sture Bergwall.

– Det säger sig själv vad jag tycker om det. Men det är klart att det strider mot allt.

Claes Borgström som försvarade Sture Bergwall i rättegången vänder sig mot Bo Ericssons beskrivning.

– Jag har pressat Seppo Penttinen (förhörsledare under Quick-utredningen reds. anm) och ifrågasatt Birgitta Ståhles (chefspsykolog på Säter reds. anm) utlåtande.

Jag har gjort det jag ska. Ingen av de som uttalar sig om hur jag agerade har varit med på rättegången. Jag har iakttagit min klients rättigheter.

Sture Bergwall har själv kommenterat frikännandet på Twitter.

– Jag gråter och gråter och förstår nu hur pressad jag varit den sista tiden, skriver han.

Han har tidigare friats från domarna gällande Therese Johannesen, Yenon Levi och Johan Asplund.