Nordkoreansk missil i uppskjutningsläge

1 av 9 | Foto: Kim Jong-Un med höga militärer. I bakgrunden syns kartan där flera amerikanska städer är utmärkta som mål.
NYHETER

Nordkorea har under onsdagen ställt upp en missil i uppskjutningsläge, vilket oroat amerikanska tjänstemän, rapporterar CNN.

Detta dagen innan John Kerry, USA:s utrikesminister, skulle anlända till regionen.

Nu övervägs om det är ett allvarligt hot eller bara ett sätt att lura USA.

Missilen som placerats i uppskjutningsposition är en så kallad Musudan, en missil med medellång räckvidd. Enligt CNN ska Musudan vara ett otestat vapen som skulle kunna nå 3500 kilometer – och alltså nå Guam, en ö i Stilla havet där USA har en militärbas.

Tjänstemannen som berättade om missilen för CNN sade också att placeringen av missilen bara kunnat vara ett test för att se att utrustningen fungerade, eller att det var en plan för att lura Amerika och deras allierade, som sägs vänta på en avfyrning när som helst

USA tar hoten på allvar, men trots situationen ska John Kerry besöka Sydkoreas huvudstad Seoul på fredag för att träffa Sydkoreas utrikesminister Yun Byung-Se.

Både amerikanska och sydkoreanska militärer övervakar rörelser från missiler på Nordkoreas östkust. Enligt CNN vet inte USA varför Nordkorea inte fortgick med skjutningen. Nordkorea ska dessutom kunna planera för flera missil-avfyrningar.

Hotar stänga industrikomplex

Samtidigt hotar Nordkorea återigen med att stänga Kaesong, ett industrikomplex som delas med Sydkorea, för gott. Nordkorea har tidigare dragit tillbaka sina mer än 50 000 arbetare från regionen och sett till att arbetare från Sydkorea inte kunnat ta sig till anläggningen.

Den sydkoreanska regeringen uppmanade Pyongyang att försöka lösa situationen genom en dialog. Sydkoreanska återföreningsministern Ryoo Kihl-Jae säger till CNN att den tillfälliga stängningen inte varit fördelaktig för det koreanska folkets framtid.

– Det har orsakat smärta för företagen och arbetarna, säger han.

Trots de senaste hoten från Nordkorea verkar livet för människorna i regionen flyta på som vanligt, skriver CNN.

– Sydkorea har levt under liknande hot tidigare och vi är alltid förberedda för det, säger Ryoo Kihl-Jaee.