Tvååring tvingas flytta hundra mil

I två bodde flickan hemma hos familjen. Nu tvingas hon flytta över 100 mil, till ett fosterhem med en halvbror hon aldrig har träffat.
I två bodde flickan hemma hos familjen. Nu tvingas hon flytta över 100 mil, till ett fosterhem med en halvbror hon aldrig har träffat.

Helen och hennes familj har i två års tid tagit hand om en flicka vars mamma missbrukade.

Nu tvingar Lycksele kommun henne att flytta 100 mil till ett nytt familjehem – till en halvbror hon aldrig träffat.

– Det här är fruktansvärt för oss, säger fostermamman.

Fostermamman Helen och hennes familj i Kalmar gjorde sig redo inför julen för två år sedan när de plötsligt fick ta hand om en sju månader gammal bebis.

Det var den 22:a december som den lilla flickan Linda lämnades hemma hos dem efter att hennes biologiska mamma lagts in på behandlingshem för drogproblem. Familjen hade flera gånger tidigare tagit hand om barn som kommit från trassliga förhållanden – men den här gången skulle det inte bli ett kortare besök.

"Det är fruktansvärt för oss"

När Linda för en vecka sedan tvingades bort från sin fosterfamilj så hade hon bott där i två år. Skolats in på dagis, lärt sig prata och blivit en del av släkten.

Hon kallade Helen och hennes man för mamma och pappa.

– Det här är fruktansvärt för oss. Jag har fått gå till psykolog och pratat om det här. Så fort man sätter sig kommer tankarna om Linda. Hon hade sitt hem här, säger Helen som nu ställts inför en vardag utan flickan.

Det var i september som chocken kom. Lycksele kommun hade beslutat att Linda skulle flytta till det familjehem där hennes äldre halvbror bodde – någon hon aldrig tidigare träffat.

Blev knäckt

– Hon säger mormor och morfar till mina föräldrar. Men jag tror att jag har tagit det hårdast. När vi lämnade henne för att hon skulle ta flyget upp så skriker hon "mamma förlåt, förlåt, kom tillbaka", berättar Helen tungt.

Hennes man åkte i samma veva upp med Linda till Lycksele som en del i en kort omskolningsplan. Det han fick se där gjorde honom helt knäckt.

– När min man kom upp dit höll han på att bryta ihop. Hon hade inget rum, och pojken bodde i en klädkammare utan fönster. Deras egen pojk ligger nere i pannrummet, berättar Helen som trots allt inte betvivlar att familjehemmet skulle klara av att ta hand om Linda.

För snabb inskolning

Det är socialen hon vill rikta sin kritik mot.

– Vi borde få haft lite längre tid på oss. Jag svek ju henne genom att gå därifrån, trots att hon skrek, menar hon.

Helen förstår att mamman vill vara nära sin dotter, men hon har fått erbjudande om att åka gratis till Kalmar en gång i månaden för att få träffa henne. Samtidigt har läkare och dagis skrivit under på att en flytt för Linda inte är bra för hennes fortsatta utveckling.

– Dagis har sagt att hon trivdes så bra här. Läkaren tycker inte att det är bra att de flyttade det här stackars barnet, säger Helen.

"Vi står för vårt beslut"

Tidningen Östran hade nyheten på sin förstasida i går. De har även varit i kontakt med David Isaksson som är chef för individ- och familjeomsorgen i Lycksele.

Han är ansvarig för beslutet att flytta Linda från sitt hem.

– Vi har gjort en helhetsbedömning och tagit ett bra beslut för flickan, säger han till tidningen och tillägger:

– Vi står för vårt beslut.

Han uppger även att kommunen har en annan uppfattning än Helen och hennes familj när det kommer till att flytten inte är bra för Linda.

– Vi har olika uppfattningar, vi och familjehemmet, säger David Isaksson som menar att Kalmar var en provisorisk lösning.

Inte heller att inskolningen har gått för snabbt vill Isaksson skriva under på, enligt Östran. I stället ber han familjen att vända sig till Socialstyrelsen:

– De har sin fulla rätt att vända sig till Socialstyrelsen som är vår tillsynsmyndighet. Det har jag uppmanat dem att göra, tycker han.

Linda och Helen heter egentligen någonting annat

Publisert: