Tunaskolan backar: toalettmålning tas bort

Publicerad 2013-01-30

Efter massiv kritik backar nu Tunaskolan. Den omstridda toalettmålningen tas bort.

– Det är jätteskönt att de skärper sig, säger 14-åriga Astrid Johansson, som kritiserat målningen. 

En målning, bredvid en toalett på Tunaskolan i Luleå har de senaste dagarna blivit rikskänd. Målningen föreställer en kille som tjuvkikar på tjej på en toalett – och i sociala medier har debattvågorna gått höga sedan 14-åriga Astrid Johansson protesterat mot målningen.

– Jag tycker att det är vansinnigt att bilden är såpass sexistisk men att ingen bryr sig. Den visar att det är okej med sexuella trakasserier. Jag tycker inte att man ska uppmuntra sådant, men ingen annan förstår problemet, sa hon till Aftonbladet igår.

"Ledsnat på kritiken"

Men nu gör Tunaskolans ledning en helvändning. Efter att flera riksmedier har uppmärksammat målningen kom idag beskedet att målningen tas bort.

– Rektorn har meddelat mig att på mejl att hon fattat beslut att måningen ska tas bort. Sedan ska man jobba vidare inom skolan med den här diskussionen, säger skolchefen Karina Pettersson-Hedman till Svenska Dagbladet.

Astrid Johansson är glad över att skolan tagit beslutet.

– Det är jätteskönt att de skärper sig nu. Men de har inte sagt någonting i skolan. De har väl ledsnat på kritiken, säger Astrid Johansson till Aftonbladet.