Ministern: ”Målet är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden”

I natt fortsatte flygräderna mot Gaza – offensiven är nu inne på sitt femte dygn

Gaza besköts både från luften och havet när Gazaoffensiven gick in på sitt femte dygn.

Israel anser sig behöva attackera ytterligare hundratals mål för att stoppa Hamas och andra militanta grupper från att skjuta raketer.

Hittills har Israel träffat över 950 mål i Gaza medan 500 raketer avfyrats därifrån till Israel, uppgav den israeliska armén på söndagen.

– Målet är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden, säger den israeliska inrikesministern Eli Yishai, enligt Haaretz.com.

Eli Yishai, ledare för det ultraortodoxa Shaspartiet, som citeras i tidningen Haaretz, säger att målet för Operation försvarskolonn är att "skicka tillbaka Gaza till medeltiden. Bara då kan Israel bli lugnt i 40 år", rapporterar BBC.

Israeliska militärföreträdare säger att bombningarna av Gaza har tillfogat Hamas allvarlig skada, men anser att en markinvasion kan bli nödvändig för att neutralisera rörelsens militära kapacitet.

Val kan skjutas upp

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu överväger att skjuta upp Likuds primärval i nästa vecka och eventuellt även parlamentsvalet den 22 januari om inte offensiven mot Gaza når sitt mål inom kort, skriver Jerusalem Post och hänvisar till källor inom Likud som tidningen varit i kontakt med i går kväll.

– Om Operation försvarskolonn fortsätter kommer det att vara omöjligt att genomföra primärvalen i de största partierna, säger miljöminister Gilad Erdan till tidningen.

Premiärministerns rådgivare har dock varnat honom för att ett uppskjutande av primärvalet kan uppfattas som ett tecken på svaghet.

Tolv barn döda

På lördagen dödades 16 Gazabor. Därmed har 47 palestinier dödats och över 450 skadats sedan Israel inledde offensiven mot Gaza. Hälften av dem har varit civila och tolv barn, rapporterar Reuters. Tre israeler har mist livet och dussintals har skadats.

En mediebyggnad i Gaza träffades under natten till söndagen vid ett israeliskt flyganfall. Sex journalister skadades när den palestinska tv-stationen al-Quds lokaler bombades i Gaza stad.

Journalisterna hade evakuerat byggnaden efter ett första flyganfall, som följdes av minst två träffar på byggnaden, som enligt ögonvittnen fått omfattande skador.

– I norra Gazaremsan genomförde israeliskt stridsflyg under natten två separata räder mot hus och dödade två palestinier och skadade ytterligare minst tio i Beit Lahiya och Beit Hanun, sade hälsoministern Ashraf al-Qudra.

Publisert: