Sverigedemokraterna

SD-toppen tar järngrepp om partiet

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

I krisens spår har SD-toppen tagit ett järngrepp om partiet.

I dag tog Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson över på tre tunga poster som talespersoner i riksdagen.

"De fyras gäng" med Jimmie Åkesson i spetsen innehar nu i stort sett alla de viktigaste positionerna i partiet.

I dag presenterade Jimmie Åkesson den nya laguppställning som ska företräda Sverigedemokraterna i riksdagen. De senaste dagarna har både den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist och den rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth tvingats lämna sina uppdrag. Orsaken är den skandalfilm som Expressen avslöjade i förra veckan.

”Erfarna och skickliga”

Dagens besked innebär att två SD-politiker nu tar ett steg uppåt. Sven-Olof Sällström lämnar posten i arbetsmarknadsutskottet och får nu den tunga rollen som ekonomisk-politisk talesperson. I Kent Ekeroths ställe kliver Richard Jomshof, som tidigare suttit i utbildningsutskottet, in.

Jimmie Åkesson hyllade de båda på dagens presskonferens.

– Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof är erfarna och skickliga politiker och jag är övertygad om att de kommer att kunna hantera sina nya roller på ett bra sätt, säger han.

I samband med att det nya pusslet läggs så stärker den absoluta SD-stoppen sitt grepp om partiet. De två poster som Sällström och Jomshof lämnar efter sig fylls nämligen av partisekreteraren Björn Söder och partiveteranen Mattias Karlsson. De båda ingår tillsammans med Richard Jomshof i Jimmie Åkessons närmaste krets och kallas ibland för "de fyras gäng".

De fyra träffades under sin studietid i Lund i slutet av 90-talet och drog då upp riktlinjerna för hur ett nytt SD skulle kunna se ut. Jimmie Åkesson är ansiktet utåt, men bakom sig har han tre starka ideologier.

Blir ansiktet utåt

Richard Jomshofs nya roll innebär att han blir ansiktet utåt i den fråga som SD satsat allra mest på de senaste tiden - kriminalpolitiken. Redan förra året slog Åkesson fast att SD i valrörelsen 2014 skulle vara lika kända för sin kriminalpolitik som för sin invandringspolitik.

I och med att Richard Jomshof dessutom är ansvarig utgivare för partiorganet SD-kuriren så innebär dagens besked att i stort sett alla tunga poster nu är koncentrerade till de fyra. Undantaget är alltså Sven-Olof Sällströms post i finansutskottet.

De "fyras gäng" har förutom partiledar- och partisekreterarposten också makten över rollerna som gruppledare och talespersoner i tre av de tyngsta utskotten i riksdagen.

Innersta kärnan styr

Enligt Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, kan maktcentreringen bero på att toppen i SD är smal.

– Man vill så klart ha tunga personer på de viktiga posterna. När nu Ekeroth och Almqvist är borta så finns det inte så mycket bredd att ta av. Det kan man se även i flera andra partier ibland. Det är partiledningens innersta kärna som styr, men sedan finns det inte så många andra som man vågar släppa fram i det här läget, säger han.

Men enligt Hinnfors kan det finnas andra anledningar till att SD-toppen nu stärker sitt grepp.

– Det kan också vara så att det är en del av en maktkamp i partiet. Problemet med relationen med ungdomsförbundet SDU är i dag ett öppet sår, säger han.

Men det har inte saknats kritik mot kvartetten i toppen. De har anklagats båda för toppstyre och för att de tjänar för mycket pengar. Nyligen gick Tomas Fredriksson, gruppledare för SD i Olofström, ut och kritiserade ledningens höga löner.

– Politikernas löner generellt är för höga. Och speciellt i vårt eget parti så är det ett problem. De i toppen har lön från riksdagen och det har jag inga problem med. Men däremot så att de får lön från partiet också, det har jag väldiga problem med. Fotfolket får göra arbetet och det är Åkesson som tar hand om betalningen, sa han då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Få ett reseintyg med PCR-test - provsvar inom 48 timmar.

Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Kent Ekeroth