Kent Ekeroth (SD) upptaxeras för Avpixlat-insamling

Kent Ekeroth.

avJohn Granlund

NYHETER

Riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) hävdar att han inte har något att göra med innehållet på den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Nu tvingas han betala skatt för de hundratusentals kronor han har samlat in till hatsajten.

Skatteverkets utredning av Kent Ekeroth visar att riksdagsmannen upplåtit ett bankgironummer som leder till hans privata konto. Enligt hans egen förklaring till skattemyndigheten är det för att personerna som ligger bakom sajten ska kunna vara anonyma.

Enligt Skatteverket har över 225.000 kronor donerats till den främlingsfientliga sajten via riksdagsmannens bankkonto.

Deklarerade inte inkomsterna

Men Kent Ekeroth har inte tagit upp intäkterna i sin inkomstdeklaration.

Skatteverket anser nu att pengarna är skattepliktiga intäkter för näringsverksamhet och har därför beslutat att riksdagsmannen måste skatta för drygt 160.000 kronor av intäkterna efter att en avräkning gjorts för löne- och serverkostnader. Kent Ekeroth själv har till Skatteverket uppgett att han inte deltagit i Avpixlats verksamhet men det bryr sig in Skatteverket om och hävdar att det handlar om "passiv näringsverksamhet".

Nära band till sajten

Efter Skatteverkets beslut blir Kent Ekeroths totala taxerade förvärvsinkomst nu 826.000 kronor för 2012.

Aftonbladet har tidigare kartlagt Avpixlat och avslöjat de nära banden mellan SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth och den främlingsfientliga sajten.

– Jag sköter kontakterna med Kent Ekeroth, som många vill hävda är spindeln i nätet, vilket han inte är, har sajtens huvudman Mats Dagerlind tidigare sagt till Aftonbladet.

Hyllas av partiledaren

Sajten saknar både ansvarig utgivare och utgivarbevis och drivs av flera hemliga redaktionsmedlemmar i Göteborg, Uppsala, Helsingborg och Malmö. Avpixlat har uppmärksammats för sina kommentarer och inlägg med grovt rasistisk ton, framför allt riktat mot muslimer, romer och somalier. Och trots att Sverigedemokraternas partiledare har deklarerat en "nolltolerans mot rasism och extremism" har Jimmie Åkesson hyllat sajten:

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, har Jimmie Åkesson sagt till Sydsvenskan.

Aftonbladet söker Kent Ekeroth för en kommentar.