Legosoldat skyldig till 13 år gammalt mord

1 av 3 | Foto: 52-åringens kropp hittades i en brunn.
NYHETER

En 35-årig före detta legosoldat är skyldig till mordet på en 52-årig fyrabarnspappa, som inträffade år 2000.

Mannen, som tidigare friats från alla misstankar i domstol, gick i höstas in på en polisstation och erkände brottet.

– Jag är ledsen och skäms över det jag gjort, sa han under rättegången enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg.

För 13 år sedan, på våren 2000, försvann den 52-årige fyrabarnspappan strax utanför Karlsborg. Misstankarna riktades mot den då 22-årige mannen som var den siste personen som sett fyrabarnspappan i livet.

Före detta legosoldat

35-åringen har en bakgrund i SLA-milisen i Libanon. Han var inneboende hos 52-åringen och hans exhustru i Skövde vid tiden för mordet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänkte polisen tidigt att exhustrun och den förre legosoldaten, som hade ett kärleksförhållande, planerade att röja 52-åringen ur vägen.

Trots att de formellt var skilda hade exhustrun nämligen svårt att lämna 52-åringen.

Polisen misstänkte att den före detta legosoldaten skulle ha erbjudit sig att slå ihjäl sin rival. Exhustrun var inledningsvis också misstänkt för skyddande av brottsling, uppgav polisen för Aftonbladet 2006.

Friades i alla instanser

Mannen åtalades för mordet men efter en lång rättsprocess friades han slutligen helt i Högsta domstolen 2003. Domstolen hävdade att det inte fanns några handfasta bevis för att legosoldaten hade mördat 52-åringen, trots att man hade dna-spår från 52-åringen i den misstänktes bil samt hans blod på en av den misstänktes näsdukar.

Utredarna hade då ännu inte hittat kroppen, vilket var avgörande för de friande domarna.

Men tre år senare gjordes en makaber upptäckt - i en dräneringsbrunn i Mulltorp, mellan Skövde och Karlsborg, låg 52-åringen kropp.

HD beviljade resning

I höstas gick den tidigare misstänkte mannen in på en polisstation utanför Stockholm.

Mannen, som nu hunnit bli 34 år, erkände mordet som han tidigare blivit helt friad från.

Högsta domstolen beviljade resning och en ny rättegång mot mannen inleddes.

I dag kom Göta hovrätts besked: 35-åringen är skyldig till mordet.

"En lättnad"

Domstolen beslutade i dag även att den före detta legosoldaten ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Tidigare har en mindre undersökning visat att han kan ha lidit av en psykisk störning vid händelsen, rapporterar TT.

Den mördade mannens fyra barn har suttit med under hela huvudförhandlingen. Deras målsägarbiträde Per Svedlund uppger för Sveriges Radio P4 Skaraborg att de är lättade nu när beskedet om 35-åringens skuld kommit.

– Jag har bara hunnit underrätta dem och via sms fått reaktionen att det är en lättnad för dem, säger han till Sveriges Radio.