Nyheter

Sverige står utan artilleri

Av: 

Björn Barr

T h: En haubits som är monterad på en dumper, artilleri presenterat av Bofors 2002.
T h: En haubits som är monterad på en dumper, artilleri presenterat av Bofors 2002.

NYHETER

Om den lede fi kommer klarar vi oss en vecka, enligt ÖB Sverker Göransson.
Men det svenska artilleriet dukar antagligen under ännu snabbare.

Sedan årsskiftet har försvaret inte en enda artilleripjäs, enligt Officerstidningen.

I det senaste numret av Officerstidningen avslöjas ytterligare en brist i det svenska försvaret: Vid årsskiftet försvann den sista artilleripjäsen i de svenska förbanden. Samtliga haubitsar har nu skickats iväg för att byggas om.

– Internationellt är signaleffekten av att vi är ett land utan artilleripjäser större än vad vi kanske tror. Vi har varit utan vettiga pjäser i två år, säger Anders Callert, chef för artilleriregementet A9 i Boden till Officerstidningen.

Enda haubitsen har skjutförbud

Den tidigare trotjänaren Haubits 77B fanns i 51 exemplar men har sedan 2010 skickats in i omgångar till vapentillverkaren BAE Systems i Bofors. Där ska de uppgraderas till det nya Archersystemet. De två sista pjäserna försvann vid jul i fjol.

– Jag höll tag i dem så länge jag kunde, men till slut var vi tvungna att släppa dem. Vi kan inte bli anklagade för avtalsbrott av industrin, säger Anders Callert till Officerstidningen.

Det finns dock en haubits kvar på regementet i Boden – en Archerpjäs som är uppställd i en vårdhall – men den är belagd med skjutförbud.

Förseningar på två år

Enligt de ursprungliga planerna skulle artilleriregementet stå utan pjäser i max sex månader. Den första leveransen av de ombyggda haubitsarna var planerad till oktober 2011. Men renoveringen har dragit ut på tiden – enligt Jan Nee på Försvarets materielverk (FMV) beror det på krockande företagskulturer.

– Förseningarna beror inte på tekniska problem utan på kulturkrockar efter att Bofors köptes upp av brittiska BAE Systems 2005, säger han till Officerstidningen.

Företaget BAE Systems har avböjt att kommentera förseningarna utan lämnar enbart en skriftlig kommentar till tidningen:

"Förseningarna har olika orsaker. Det pågår diskussioner mellan oss och FMV och vi vill inte föregripa dessa", skriver de i ett mejl.

Tvingas öva i Norge

Anders Callert berättar för Aftonbladet att det har varit en tuff tid, framförallt för de soldater och officerare som har valt att inrikta sig på eldledning. Sedan årsskiftet har de varit tvungna att åka till Norge för att kunna öva.
– Det är en utmaning. Jag tycker att det är allvarligt att vi inte har något artilleri, vi måste få det snart, säger han.

Personalen på artilleriregementet A9 har i brist på pjäser övat på andra moment, som logistikhantering och olika ledningssystem. Men nu börjar tålamodet tryta.

– Vi har blivit lovade fyra system i september eller oktober men jag har åkt på för många förseningar för att våga lova något till min personal, säger Anders Callert.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: