Moderaterna sågar S hyllning av Österrike

Foto: SÅGAS Moderaternas Elisabeth Svantesson (till höger) sågar Magdalena Anderssons (S) hyllning till Österrike
NYHETER

Socialdemokraterna hyllar Österrike för landets låga arbetslöshet.

Det sågar Moderaterna:

– Vi vet att en stor anledning till att arbetslösheten är så låg är det är ojämställt. Många kvinnor är inte ens inne på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson (M).

I går åkte Socialdemokraternas Magdalena Andersson, ekonomipolitisk talesperson, på spionresa till Österrike för att lära sig av det bästa.

Landet har nämligen lägst arbetslöshet och näst lägst ungdomsarbetslöshet i EU.

– Vi har satt upp det ambitiösa målet att vi tycker att Sverige ska kunna ha den lägsta arbetslösheten i EU 2020. Då känns det naturligt att titta på Österrike och höra lite varför det är så framgångsrikt med att bekämpa arbetslösheten, sa Magdalena Andersson i går.

Nämnde inte ojämställdhet

Andersson lyfte upp Österrikes goda exempel med en tidig övergång från skola in i arbete, en frodande arbetsmarknad med små- och medelstora företag och ett lärlingssystem med jobbgaranti.

Däremot nämnde hon inte landets dystra siffror. Det tilltaget sågar i dag Moderaterna:

– Jag blev förvånad över att Magdalena Andersson gång på gång okritiskt lyfter upp Österrikes arbetsmarknad som ett exempel på det lyckade. Vi vet att en stor anledning till att arbetslösheten är så låg är eftersom det är så ojämställt. Många kvinnor är inte ens inne på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet i riksdagen.

"Jobbar dubbelt i hemmet"

I Österrike jobbar endast 69,5 procent av landets kvinnor jämfört med 77 procent i Sverige. Det är bara en i raden av många bottennapp:

– Dessutom är var tredje kvinna i arbetskraften deltidssysselsatt. Här är det 18 procent. Där tar papporna ut tre procent av sina föräldradagar. Här är det 20 procent. Sen om man tittar på hemarbete så jobbar kvinnorna dubbelt så mycket som männen, säger Svantesson.

Hon lyfter upp att det finns många saker där Sverige kan ta efter som Österrike gör bra, exempelvis lärlingssystemet. Regeringen har redan tagit fram lärlingsutbildningar och yrkesintroduktion

– Magdalena är lite sen på bollen skulle jag vilja säga.

Kritiken avvisas av S

Kritiken tillbakavisas helt av Magdalena Andersson. Hon snarare rättfärdigar sin hyllning. Om varför hon inte lyfte upp den bristande ojämställdheten säger hon:

– Jag tittar på de som har lyckats och det man har lyckats med. Jag är väldigt pragmatisk. Jag vill lära mig av de som har lyckats med något bra.

Andersson påpekar att S även har satt upp målet att sysselsättningsgraden ska vara lika i Sverige för kvinnor såväl som för män. Hon avvisar även Svantessons påstående att kvinnorna drar ner arbetslösheten i Österrike.

– Det är inte på grund av att kvinnors sysselsättningsgrad som Österrike har lägre arbetslöshet än Sverige. Att skylla den höga arbetslösheten i Sverige på att det finns många hemmafruar i Österike, det är befängt, säger Magdalena Andersson.