Brottsmisstänkt polis blir stationsbefäl

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
1 av 6 | Foto: VIKTOR JOHANSSON
Isabelle Sörälv, 27, och Pernilla Gunnskog, 44, befann sig i gymmet när kulorna började vina runt omkring dem. ”Min första tanke var att det var en galning som sköt”, säger Pernilla.

Polisen som åtalats för att ha skjutit okontrollerat mot ett gym i Stockholm vid ett guldrån är på väg att bli stationsbefäl.

- Han har fått möjlighet att kliva in i rollen som stationsbefäl, säger Erik Forssell, tillförordnad chef på Norrmalmspolisen.

Nyligen befordrades en annan polis till stationsbefäl, trots att han dömts för att ha brutit armen på en 19-årig tjej.

För andra gången på kort tid har en polis i delo med rättvisan blivit stationsbefäl. I början av veckan berättade Aftonbladet om en polis som befordrats till stationsbefäl, mindre än ett år efter att han dömts för olagliga dataslagningar och för att ha brutit armen på en 19-årig tjej som var misstänkt för att ha plankat i tunnelbanan.

- Det kan tolkas som att ledningen tycker att hans brott är acceptabla, sade en anonym polisman då.

En annan polisman sade:

- Genom det jobbet blir han en förebild för nya, yngre poliser, och de brott han begått i tjänsten framstår nu nästan som en merit, ett beteende som är okey.

Nu visar det sig att polisen som i mars 2012 sköt tio skott rakt mot ett gym i samband med en jakt på guldrånare och som har åtalats för framkallande av fara för annan, nyligen gick en introduktionskurs så att han tillfälligt ska kunna hoppa in som stationsbefäl:

- Det stämmer att han fått den möjligheten under tiden som han plockats bort från yttre tjänst, säger Erik Forssell, tillförordnad enhetschef på Norrmalms-polisen.

Man kan tycka att ett stationsbefäl inte ska vara misstänkt för brott?

- Han är misstänkt för brott, men fortfarande inte dömd. Vi har gjort bedömningen att han kan arbeta som stationsbefäl.

Finns det särskilda krav på stationsbefäl?

- Vi tar ställning till om det är en duktig polis, som vi bedömer har omdöme att fatta rätt beslut, säger Forssell.

Men det är ju just det som tingsrätten ska bedöma, om han visade gott omdöme när han skulle ingripa mot guldrånarna?

- Ja, det ska bedömas i rätten, säger Forssell, som inte vill spekulera i om mannen kan fortsätta att jobba som stationsbefäl om han döms.

Polisförbundets ordförande i Stockholm, Stefan Eklund, har inga invändningar:

- Det här är en duktig, vitsordad kollega. Jag tycker det är utmärkt att hans kompetens breddas. Sedan får vi se vad åtalet kommer fram till.

Publicerad: