Politikerna lyssnar inte på folkets röst

NYHETER

Sedan lagen ändrades har folkomröstningens resultat bara följts två gånger

Sju gånger har svenskarna fått rösta i kommunala folkomröstningar sedan en lagändring 2011.

Bara två gånger har politikerna följt folkets vilja, skriver DN.

2011 ändrades lagen så att invånare i en kommun eller ett län har rätt att väcka förslag om folkomröstning. Om tio procent av kommunens väljare vill gå till urnorna måste fullmäktige ta upp frågan, även om de har rätt att säga nej till folkomröstning.

Sju gånger har det gått till lokala folkomröstningar sedan 2011.

Men bara två gånger har politikerna följt folkets vilja, skriver Dagens Nyheter i dag.

– Det är anmärkningsvärt, säger konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) till tidningen.

Ett av argumenten till att man inte följt valresultatet är lågt deltagande. Bara en gång har fler än 50 procent av de röstberättigade nyttjat sin rösträtt.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet säger till tidningen att det låga valdeltagandet också gör det lätt för politikerna att inte respektera folkets val.

Men Peter Eriksson tycker inte det är ett giltigt argument.

– Vi måste bygga upp en fungerande kultur i Sverige när det gäller folkomröstningar och direktdemokrati. Det innebär att de valda politikerna måste lära sig att de är en del av systemet, att de har ett ansvar för processen, hur frågorna ställs och att båda sidor får pengar till kampanjerna, säger han till DN.

Något han inte tycker fungerar i dag.

Till och med nästa ordinarie val har det ordnats minst tolv lokala folkomröstningar, varav elva efter namninsamlingar, och sannolikt blir det fler, skriver DN.