Nyheter

Tolgfors säljer vapen – MP kräver lagändring

Av: 

Lisa Röstlund

Anette Holmqvist

Leo Lagercrantz

NYHETER

"Tolgfors saknar moralisk kompass"

Efter Aftonbladets avslöjande om Tolgfors kräver Miljöpartiet lagändring.

– Det måste vara två års karens för någon som suttit på en ministerpost, säger Peter Rådberg (MP).

Men Reinfeldt ställer sig emot karensregler.

Riksdagsmannen Peter Rådberg sitter sedan 2010 som ledamot för Miljöpartiet i försvarsutskottet.

Han reagerar starkt på Aftonbladets avslöjande om att förre försvarsminister Sten Tolgfors (M) går direkt från riksdagen till att bli delägare och public affairs-chef för firman Rud Pedersen som har Saab som kund.

Kräver två år

– När det gäller den här typen av befattningar som medlemmar i regeringen har, tycker vi ska ha en karenstid på två år. Det här fallet är direkt olämpligt: att Sten Tolgfors som fick lämna regeringen på grund av Saudiaffären ett år senare ska hjälpa Saab att sälja vapen.

Exakt hur karensregeln ska utformas är Rådberg ännu inte på det klara med.

– Vi kräver att en utredning ska tillsättas om det och att regeringen kommer med ett förslag om gränsdragningen för karens. I det här fallet är det från försvarsministerpost till försvarsindustrin. Det är ju svårt att säga direkt när det gäller övergångar till helt andra grenar inom näringslivet. Men som minister anser vi att det ska vara en karens på två år, oavsett inom vilket område man går från och till.

Reinfeldt mot karens

Om Tolgfors säger han:

– Han saknar helt moralisk kompass. Man kan diskutera vapenförsäljning i sig men han har som försvarsminister dessutom hur mycket internationella kontakter som helst.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ställer sig skeptisk till regler om karens:

– Jag är inte alls säker på att jag tror på den lösningen, av det enkla skälet att det snabbt skulle bli kritik för att vara för dyrt, säger han till Aftonbladet.
Finns enligt dig anledning att kritisera Tolgfors?
– Frågan är vad menar vi att han ska göra? Man kan inte ha attityden att vad du än gör så kommer vi att kritisera dig. Jag tycker inte om det sättet att se på människor.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter