Björn Ranelids skattesmäll

avErik Wiman

Björn Ranelid signerar och säljer böcker när han träffas läsare i Linköping.

Här är Björn Ranelids skattesmäll.

Författaren har redovisat för låg inkomst under två års tid och nu kräver Skatteverket att han gör rätt för sig.

”En försiktig bedömning ” är enligt myndigheten att han sålt böcker vid sidan av sitt bolag för 50 000 kronor per år – pengar han inte skattat för.

Aftonbladet kunde i förra veckan avslöja att Skatteverket slagit till mot författaren Björn Ranelid.

Orsaken var att han köpt och fått restupplagor av sina egna böcker från Albert Bonniers förlag och sedan sålt dem i samband med sina föreläsningsturnéer runt Sverige. Sidoinkomsten har han bara delvis tagit upp i sin deklaration.

I dag kom beskedet från Skatteverket. Ranelid har under två år plockat ut 165 266 kronor i ersättning som inte har beskattats.

Under den perioden har han fått och köpt sammanlagt drygt 7 700 av sina egna böcker från förlaget, men han har inte tagit upp volymerna som lagervaror i deklarationen för sitt aktiebolag.

Tiodubblar beloppen

Själv hävdar författaren att han givit bort de flesta böckerna eller sålt dem för symboliska belopp, eftersom de annars skulle makuleras av förlaget.

Enligt Ranelid rör sig försäljningen om max 5 000 kronor per år, de senaste fem åren.

Aftonbladet var i förra veckan i kontakt med den folkkäre författaren.

– Jag har ju i huvudet hur många böcker jag säljer, jaq behöver inte sitta och skriva ner exakt, svarade han på frågan om han bokför hur många böcker han själv säljer i samband med sina föreläsningar.

Men Skatteverket tiodubblar beloppen som Ranelid själv angett.

– Vid en mycket försiktig bedömning bör er försäljning av böcker ha uppgått till 50 000 kronor per år, står det i beslutet.

Det motsvarar en försäljning på 250 böcker per år till ett pris av 200 kronor styck.

– De oredovisade beloppen får anses ha tillfallit Björn Ranelid personligen varför de ska beskattas av honom som lön, skriver Skatteverket. 

Har tagit ut för mycket i hyresersättning

Förutom bokförsäljningen får Ranelid även bakläxa på hyresersättning han plockat ut privat från sitt bolag, för en skrivarlya i Stockholm och en arbetsstuga på gården i Kivik.

Sammanlagt har han tagit ut 65 266 kronor för mycket i hyresersättningar under 2009 och 2010, enligt Skatteverkets beräkningar.

Förutom att skatta privat för de intjänade pengarna, ska Björn Ranelids aktiebolag även betala in moms och arbetsgivaravgifter, samt skattetillägg för de utbetalade beloppen senast den 12 februari nästa år.

Aftonbladet har förgäves sökt Björn Ranelid.