Var redo för strejk – men den blåstes av

NYHETER

”1 700 kronor är en väldigt stor löneökning för många”

1 av 2 | Foto: Berit Sundell, Rohini Alexis, Jeanette Sheward och Therese Ankarstrand.

De var redo för strejk, men det hela blåstes av.

Fackförbundet Kommunal var nöjda – men flera arbetare delar inte den åsikten.

– Jag hade velat ha en större löneökning. Vi är betydelsefulla personer, det borde de betala för, säger Jeanette Sheward, vaktmästare i Kista.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunal tackade under söndagen ja till medlarnas bud. En strejk har därmed blåsts av.

– Det känns väldigt tillfredsställande att tacka ja till medlarbudet. Det innebär ju både 1 700 kronor i löneökningar och bra begränsningar av delade turer, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.

1 700 kronor, räcker det?

– Räcker gör det väl aldrig. Men det är lika många kronor som alla andra fått och det innebär att ökningen som tidigare varit mellan de kvinnodominerade och mansdominerade yrkena stannar av.

Hon menar att Kommunal inte fått kompromissa i avtalen på något sätt.

Men alla är inte lika nöjda med det nya avtalet.

- 550 kronor i snitt är inte så mycket om man tänker på att de höjer hyran varje år. Det blir ungefär plus minus noll kvar i plånboken. En löneökning för mig skulle vara 1 000-1 500 kronor i månaden, det skulle göra verklig skillnad, säger Jeanette Sheward, vaktmästare i Kista.

”Inte mycket löneökning”

Och hon är inte ensam om att tycka att hennes arbete fortfarande undervärderas lönemässigt.

– Alla var beredda på en strejk, det här blir ju i alla fall någonting. Det är egentligen inte mycket löneökning men det är skönt att slippa att strejka, säger Rohini Alexis skolmåltidsbiträde och kaféansvarig vid Blackebergs gymnasium i Stockholm.

Sammanlagt fick Kommunal igenom elva av de 15 avtalspunkterna. 

– 1 700 kronor är en väldigt stor löneökning för många. Och de här elva avtalspunkterna handlar om yrkanden som vi haft under många år och äntligen fått tillgodosedda, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.

”Det blir inte så många kronor”

Namn: Rohini Alexis.

Ålder: 56.

Bor: Hässelby i Stockholm.

Yrke: Skolmåltidsbiträde/kaféansvarig vid Blackebergs gymnasium.

Inkomst: 21 450 kronor i månaden.

2 961 kr mer i månaden hade Rohini tjänat i verkstadsindustrin.

Det nya avtalet innebär att Rohini kommer att tjäna 22 000 kronor i månaden under 2013. Först 2015 kommer hennes lön att kunna bli 23 150 kronor.

”Visst avtalet är bättre nu än senast men om man frågar om lönerna generellt så är det ingen som är nöjd med dem.”

Namn: Jeanette Sheward.

Ålder: 38.

Bor: Rinkeby i Stockholm.

Yrke: Vaktmästare vid Kvarnbackaskolan i Kista.

Inkomst: 22 175 kronor i månaden.

4 776 kr mer i månaden hade Jeanette tjänat i byggbranschen.

Det nya avtalet innebär att Jeanette kommer att tjäna 22 725 kronor i månaden under 2013. Först 2015 kommer hennes lön att kunna bli 23 875 kronor.

”Ska man ändå göra en sådan här stor grej borde man be om en riktig löneökning. Vi är ju betydelsefulla personer. Jag skulle helst vilja ha 25 000 för att känna att det skulle räcka.”

Namn: Therese Ankarstrand.

Ålder: 39.

Bor: Västertorp i Stockholm.

Yrke: Skolmåltidsbiträde vid Mälarhöjdens skola.

Inkomst: 14 500 kronor i månaden på 75 procent av heltid.

9 570 kr mer i månaden hade Therese tjänat om hon arbetat heltid i tillverkningsbranschen.

Det nya avtalet innebär att Therese kommer att tjäna 14 912 kronor i månaden under 2013. Först 2015 kommer hennes lön att kunna bli 15 775 kronor.

”Det är ju under en treårsperiod, på så sätt känns det tryggt. Men det är ju baserat på heltid så för mig blir det inte så många kronor i ökning. Löneutvecklingen är inte jättebra men det är ändå bra att vi har ett avtal och att de ser över de delade turerna.” 

Namn: Berit Sundell.

Ålder: 54.

Bor: Farsta i Stockholm.

Yrke: Skolmåltidsbiträde/vaktmästare på Enskede skola.

Inkomst: 22 875 kronor i månaden.

1 295 kr mer i månaden hade Berit tjänat i partihandeln.

Det nya avtalet innebär att Berit kommer att tjäna 23 425 kronor i månaden under 2013. Först 2015 kommer hennes lön att kunna bli 24 575 kronor.

”Man behöver inte tjafsa om 40 kronor, det är inget att strejka över. Jag är trots allt nöjd, det är mycket som har blivit bättre så som föräldradagar och delade turer. Varför strejka när man får igenom grejerna.”