SD går framåt - varselvåg tydlig orsak

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jimmie Åkesson, SD-ledare.

Sverigedemokraterna ligger på rekordnivå och får stöd av 8,8 procent av väljarkåren.

En tung förklaring är senaste tidens varselvåg.

Arbetsförmedlingens statistik över lagda varsel och partiets opinionssiffror går hand i hand, skriver Dagens Nyheter.

Trots den senaste tidens skandaler ökar Sverigedemokraterna i DN/Ipsos novembermätning. Jämfört med förra mätningen går partiet framåt med 0,3 procentenheter.

Huvuddelen av sympatisörerna är män, arbetare och lågutbildade. I den senaste undersökningen hade även andelen kvinnor ökat.

Av de LO-anslutna röstar 13,7 procent på SD, skriver DN.

”Ekonomiskt svagare”

Sympatierna för SD går hand i hand med de ökade varslen runt om i Sverige. Kurvorna för partiets framgång i opinionsundersökningar går i princip parallellt med statistik över lagda varsel, skriver tidningen.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet ser en klar koppling mellan varselvågen och partiets framgång.

– Vi vet att det som utmärker dras väljare är att de är mer oroliga för framtiden, att de är ekonomiskt svagare och har en svagare ställning på arbetsmarknaden och är mer känsliga. Det är rimligt att det är i den typen av faktorer man letar förklaringen till den här uppgången, säger han till Dagens Nyheter.

S: Ingen strategi

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin skyller SD:s framgång på att regeringen har misslyckats med arbetsmarknadspolitiken och att det inte finns någon strategi för framtiden.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar å sin sida att den internationella krisen påverkar Sverige – inte hur regeringen utformar arbetsmarknadspolitiken, skriver DN.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN