Nyheter

Gigantisk solfläck kan drabba jorden

Av: 

Martin Nilsson

De svarta prickarna är somfläckar.

Foto: NASA

NYHETER

En solfläck stor nog att svälja sex jordklot sprider sig just nu över solen.

Fläcken har vuxit dramatiskt de senaste dagarna – och kan ge upphov till massiva solstormar som hotar att drabba hundratals miljoner människor.

Solfläcken upptäcktes av den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s solobservatorium i förrgår och forskarna har med spänning följt den svarta fläckens utbredning de senaste dagarna.

– Den har vuxit till en diameter av sex jordklot, säger Karen Fox, talesperson för NASA.

Når sin kulmen i år

Antalet fläckar på solens yta varierar kraftigt och följer en cykel om drygt elva år. Just nu befinner vi oss i cykel 24 – som når sin kulmen det kommande året, rapporterar The Inquisitr.

En möjlig effekt av stora mängder solfläckar på solens yta är så kallade solstormar – som kan störa jordens magnetfält, slå ut radiosignaler och satelliter.

"Betydande skador på infrastrukturen"

Den största solstormen i modern historia inträffade 1859. Då var telegrafen den mest avancerade elektroniska mekaniken på jorden och effekten var ringa. Om årets förväntade stormar blir lika kraftiga väntas effekten bli massiv. Vissa forskare menar att en liknande storm skulle kunna innebära skador för åtskilliga miljarder dollar och påverka hundratals miljoner människor.

– Geomagnetiska stormar kan utvecklas omedelbart över stora geografiska områden. De kan vara ett intensivt hot mot miljön och ge betydande skador på infrastrukturen, slog John Kappenman, forskare inom geomagnetism, nyligen fast i en rapport, skriver The Inquisitr.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: