Forskarbråk i Lund om tankeöverföring

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: CHARLOTTE CARLBERG BÄRG
Bild från experimentet som Etzel Cardeña menar visar hur tankeöverföring fungerar.

NYHETER

Etzel Cardeña, professor i parapsykologi vid Lunds universitet, hävdar att tankeöverföring är möjlig.

I universitetets personaltidning berättar han om studien som mött massiv kritik från forskarvärlden.

– Skadan var redan skedd när han blev professor, säger Georg Lindgren, en av nio professorer som skrivit en kritisk debattartikel i SvD om studien.

Etzel Cardeña är världens enda professor i parapsykologi. Han är verksam på Lunds universitet sedan 2005, då tjänsten inrättades efter en donation på 30 miljoner kronor av den danske affärsmannen Poul Thorsen.

I det senaste numret av Lunds universitets personaltidning LUM hävdar han att han funnit tydliga bevis på att telepati fungerar.

Professorer rasar

Intervjun i tidningen möttes av massiv kritik. I dag rasade nio lundaprofessorer över Cardeñas påstådda upptäckt i en debattartikel i Svenska dagbladet.

”En vetenskaplig avart”, ”tvivelaktiga rön”, ”okritiskt” och ”genant” är några av forskarnas formuleringar i debattartikeln.

– Det är en alldeles för ytlig analys, säger Georg Lindgren, professor i matematisk statistik och en av personerna bakom inlägget i SvD.

Han och de andra åtta professorerna menar att Etzel Cardeña bedriver pseudovetenskap och att Lunds universitets trovärdighet kan skadas.

– De flesta på universitetet är väldigt skeptiska, säger han.

”Löjlig kritik”

Etzel Cardeña bemöter sina kollegors kritik i Sydsvenskan. Han berättar bland annat varför hans försökspersoner endast var individer som tror på parapsykologi och på det övernaturliga.

– Det där är bara löjlig kritik, det visar att de inte alls förstår vad vi gör. Vi ville pröva hypotesen att de som tror på parapsykologi fungerar bättre i forskningen. Och det fann vi också stöd för, säger han till tidningen.

Etzel Cardeña berättar också att syftet med studien var att ta reda på under vilka omständigheter telepati fungerar bäst.

– Att tankeöverföring verkligen fungerar finns det stöd för i annan forskning. Det bedrivs forskning inom parapsykologi inom universitet i Cambridge, London, Kalifornien, för att bara nämna några, säger han till Sydsvenskan.

Rektorn vill inte kommentera

Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, vill inte kommentera de kritiska lundaforskarnas debattartikel.

– Jag har inte läst artikeln. Det är inte professionellt att kommentera något som man inte har läst, säger han.

Eriksson vill inte heller kommentera kritiken att Cardeñas resultat skadar universitetets trovärdighet eller diskutera den omstridda professuren. Han hänvisar i stället till prefekten för psykologiska institutionen vid universitetet.

En feltolkad professur

Per Eriksson berättar emellertid att många tolkar professuren i parapsykologi fel.

– Det handlar om en professur i psykologi med inriktning mot parapsykologi och hypnos, säger han.

En annan av lundaforskarna bakom den kritiska debattartikeln i SvD är Christer Löfstedt, professor i ekologi. Han är just nu i Chile och ska föreläsa.

–  Det ska bli roligt att föreläsa här, det är trevligt med riktig vetenskap, säger han syrligt till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt professor Etzel Cardeña för en kommentar.

Publicerad: