Nyheter

S: Regeringen trampar vatten

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Reaktionerna på Anders Borgs vårbudget lät inte vänta på sig.

"Skuggfinansminister" Magdalena Andersson (S) kritiserade regeringen för brist på idéer.

– Jobbskatteavdraget tycks vara svaret med stort S på alla Sveriges problem, säger hon.

Alla fyra oppositionspartier i riksdagen, S, V, MP och SD, håller under dagen egna presskonferenser för att kommentera regeringens budget.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson menade att regeringen "tappat styrfart" och "trampar vatten".

– Regeringen tror inte längre på sin egen politik utan reviderar upp arbetslösheten. Men tänker man om, nej, man fortsätter i samma hjulspår. Det är fortfarande jobbskatteavdrag som är den stora lösningen på alla problem, säger hon.

Särskilt kritisk var Andersson i frågan om de många unga som gpått arbetslösa under lång tid.

– Det är lika många under 25 år som har varit arbetslösa mer än sex månader som det bor i en medelstor svensk stad. Fler än vad som bor i Anders Borgs Katrineholm.

"Inget mot ungdomsarbetslösheten"

Per Bolund inledde med att kalla regeringens budget för "kraftlös". Men menade dock att det var bra att finansminister Anders Borg (M) nu skriver ned sina prognoser och "kommer med mer realistiska bedömningar" av ekonomin.

Miljöpartiet vill se mer satsningar på jobb för unga. Häromdagen svängde de gröna från sitt tidigare motstånd mot regeringens halverade arbetsgivaravgift för unga, då man anser att det blir för svårt att slopa den eftersom företagen hunnit vänja sig vid nedsättningen. Men denna åtgärd är inte tillräcklig, menar Bolund.

– Här finns inga åtgärder åt ungdomsarbetslösheten. Det vore mycket mer ansvarsfullt, säger han.

Miljöpartiet kritiserade samtidigt arbetsförmedlingen för att inte fungera tillräckligt bra – och lade skulden på regeringen.

V kritiskt

Per Bolund efterlyste därför satsningar riktade till kommunerna för att få fler i arbete i stället för enbart arbetsförmedlingen.

– Nya krafter måste få chansen. Vi vill att kommunerna ska få mer utrymme och resurser, regeringen är helt passiv.

Inte heller Vänsterpartiet var nöjd med finansminister Borgs budget.

– Han räknar med 130 000 fler arbetslösa men gör ingenting för att motverka det, det är mycket allvarligt, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson.

V vill se en garanti om jobb för unga till kollektivavtalsenliga löner för att bryta den höga ungdomsarbetslösheten.

"I sista minuten"

Sverigedemokraterna, som i ekonomiska frågor nu anförs av Sven-Olof Sällström, menade att budgeten präglas av kortsiktigt tänkande.

– De sistaminuten-satsningar vi nu ser på utbildning, jobb och infrastruktur är välbehövliga men för lite och för sent, säger han.

Facklig kritik

Men också en rad andra reaktioner har kommit.

Fackförbundet Unionen saknar till exempel satsningar på höjd kompetens med ökade möjligheter till omställning i yrkeslivet. Och Akademikerförbundet Saco kritiserar regeringen för den höga arbetslösheten och efterlyser större satsningar på jobb för långtidsarbetslösa inom den offentliga sektorn.

Även Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, uttrycker oro.

– Sverige har väldigt starka statsfinanser. Med så hög arbetslöshet borde man investera mer. Det handlar om att stötta partsavtal om vidareutbildning av yrkesverksamma, att höja taket i a-kassan och investera betydligt mer i fler bostäder och kommunikationer, säger ordförande Eva Nordmark.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter